Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysk hund ska få svenskt hem

Han hittades övergiven i en förort till St. Petersburg för knappt ett år sedan. Nu är han i Gävle – som den första hunden föreningen Hundsamarit tagit hit. Målet är att hitta ett tryggt hem till Bill och andra gatuhundar i Sverige.

När Bill bara var en liten valp övergavs han och fyra syskon i en förort till St. Petersburg. De äldre gatuhundarna i området ledde valparna till en vaktmästare som brukar mata dem. Han larmade genast Elena Bobrova, en känd djurrättsaktivist, som tog valparna till sitt hundhem.

Valeria Svensson i Gävle lärde känna Elena Bobrova genom organisationen Djurskydd i Östeuropa, en svensk organisation som bland annat stöttar personer som tar hand om gatuhundar i Östeuropa.

Valeria har alltid älskat hundar och ville göra något för att hjälpa till. Hon har tidigare haft egna hundar och är utbildad hundinstruktör. När hon är på semester i sitt gamla hemland Ryssland får hon dåligt samvete över att se så många djur som lider.

– Få människor i Ryssland vill ha en familjehund i Bills storlek och därför är det svårt att hitta hem åt dem i Ryssland. Antingen ska det vara små knähundar eller stora vakthundar så då startade jag Hundsamarit, säger hon.

På Hundsamarits hemsida lägger hon ut bilder och beskrivningar av hundar som finns på Elenas hundhem. Om någon vill ta hand om en vovve hjälper föreningen till med transport till Sverige, vaccinationer och allt pappersarbete som krävs för att föra in hunden i landet.

Bill har än så länge ingen familj utan bor hemma hos Valeria tills hon hittat ett permanent hem till honom.

– I fortsättningen kommer vi bara att ta in hundar som någon lagt en beställning på men vi ville prova med Bill först så vi vet att det funkar med alla papper och införselregler.

Valeria jobbar bland annat som tolk i Sverige och har läst på både svenska och ryska regler om utförsel och införsel av djur. För henne är det viktigt att allt blir rätt.

– Vi följer Jordbruksverkets alla regler och vi vaccinerar hundarna mot fler sjukdomar än vad som krävs enligt deras rekommendation.

Hundsamarit jobbar helt ideellt och de tjänar inga pengar på hundarna. De säljs i Sverige för 4 500 kronor vilket täcker veterinärkostnader och resan. Jordbruksverket rekommenderar inte att man för in gatuhundar i Sverige på grund av smittorisk och stress för hunden.

– Vi följer Jordbruksverkets alla regler och vi plockar inte hundarna direkt från gatan där smittorisken är störst utan de har varit på ett hundhem en längre period innan de kommer hit. Där hinner vi lära känna deras personlighet. Med tanke på resan och den påfrestning den och miljöombytet är tar vi de hundar vi tror kan anpassa sig lätt och som har ett stabilt psyke. Det finns hundar på Elenas hem som vi aldrig skulle försöka omplacera som familjehundar.

Hon har sett att det finns många hundar på till exempel Blocket som behöver nya hem men Valeria tycker att det finns en skillnad. Hundar som behöver omplacering i Sverige är ofta problemhundar.

– Det är många ettåriga Amstaffhanar som utannonseras på grund av beteendeproblem. Vi tar bara in lugna familjehundar. I stället för att ifrågasätta vår verksamhet borde man ifrågasätta varför folk avlar på blandraser och säljer dem för 500 kronor på Blocket när det finns gatuhundar som behöver hjälp.

Valeria är också kritisk till att det är så lätt att köpa en hund. Många kanske inte inser förrän det är för sent vilket jobb och ansvar det är att ha en hund.

– Vi ställer väldigt höga krav på köparna och vi har redan sagt nej till ett par för att jag inte trodde att det skulle fungera.