Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk varg till Norrlandet

/
  • Den här synen kan möta invånarna i Norrlandet till hösten. Där ska nämligen en rysk varg placeras ut så att den kan para sig med varghonan som blivit sedd i närheten.
  • Den här synen kan möta invånarna i Norrlandet till hösten. Där ska nämligen en rysk varg placeras ut så att den kan para sig med varghonan som blivit sedd i närheten.

Nu är det klart var i Gävleborg vargar ska planteras ut. Ett vargpar placeras i Söderhamns kommun, en vargunge i Korsåreviret och en fjärde varg hamnar i – Norrlandet utanför Gävle.

– Vi vill att den parar sig med den finsk-ryska varg som vandrat genom hela Norrland, säger projektledare Carl Balders.

Annons

Totalt 20 vargar ska planteras ut i landet. Senare i dag den 1 april kommer länsstyrelserna gå ut och informera om exakt hur många som ska placeras i respektive län och vilka områden det handlar om.

Men GD kan redan nu avslöja att fyra av dem hamnar i Gävleborg.

Smått sensationellt är att en av vargarna, en fullvuxen hane från Ryssland, ska släppas ut i Norrlandet, inte långt från Gävle.

– Vargar stannar aldrig där de placeras ut utan rör sig väldiga sträckor från platsen. På det här sätten kan vi försäkra oss om att vargen inte bildar revir i närheten av Gävle, säger Carl Balders.

Utplaceringen sker redan till hösten och då ska det område där vargen släpps ut först utrymmas och spärras av så att vargen inte skräms av människor de första dygnen. Länsstyrelsens förhoppning är att varghanen senare rör sig mot den rysk-finska hona som nyligen vandrade genom hela Norrland och in i Gävleborg.

Senast honan blev sedd var just utanför Norrlandet

Men är det inte kontroversiellt att placera ut varg så nära Gävle?

– Jovisst, men vi har avsatt drygt 80 000 kronor i projektet till att skapa acceptans hos Gävleborna. Och som sagt så stannar inte vargen någon längre tid. Med all säkerhet kommer den ganska snart att söka sig till en större skog längre bort.

Det var regeringen som gav några av landets länsstyrelser i uppdrag att hitta områden som är lämpliga för varg. Meningen är att fullvuxna vargar ska planteras ut där det inte finns några befintliga revir medan valparna placeras hos tikar som tar hand om dem.

Som GD tidigare berättat har regeringen också till respektive länsstyrelse delegerat beslutsrätten om exakt var vargarna ska placeras.

– I Söderhamns kommun finns inget befintligt revir, i Korsåreviret har valpen tikar som tar hand om den och den fjärde vargen placeras i Norrlandet så att den lätt kan finna den rysk-finska honan, säger Carl Balders.

Ska vargen i Norrlandet få ett namn?

– Vi tänkte gå ut i tidningar, radio och TV och be invånarna i Gästrikland, främst Gävle då, att komma med förslag på ett passande namn.

Mer läsning

Annons