Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S besked efter budgetfiaskot: Nu är vi tre partier som förhandlar var för sig

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går skilda vägar efter budgetnederlaget.
– Det är egentligen exakt samma situation som efter valet, säger Elin Lundgren, S.

När den rödgröna budgeten röstades ner på måndagens kommunfullmäktige meddelade kommunalråden från S, V och MP omedelbart att de avgår.

Nu står partierna vart och en fritt att diskutera nya samarbeten. Internt, eller över blockgränserna.

– Allt är precis som för ett år sedan. Vi har ett i grunden bra samarbete men varje parti svarar nu liksom för ett år sen för hur framtiden blir. Till skillnad från alliansen ser vi oss som olika partier och vill göra samtal enskilt. Precis som tidigare, säger Elin Lundgren, arbetarekommunens ordförande.

Men enligt Roger Persson, kommunalråd för MP, har de rödgröna partierna inte haft något möte och diskuterat detta.

– Vi har inte haft något sånt möte, nej. Vi har inte haft något möte alls sedan fullmäktige. Så jag vet inte. Sen om enskilda politiker uttalar sig är det något som får stå för dem.

Ser du det som en splittring?

– Jag har ingen syn på något. Det spelar ingen roll vad jag tycker. Vi som parti får ta ställning. Jag som kommunalråd kommer inte att lägga mig i det, säger han och berättar att partiet utsett en förhandlingsgupp.

Inte heller Kristina Sjöström, vice ordförande i Vänsterpartiets styrelse i Gävle, anser att det rör sig om någon splittring.

– Vi ser det inte som att samarbetet är brutet. Vi är inne i samma situation som efter valet förra året då de rödgröna partierna antingen förhandlade var och för sig eller tillsammans. Så det är ingen skillnad. Det var ett bekymmer förra året att allianspartierna inte ville prata var för sig, säger Kristina Sjöström.

Elin Lundgren vill tona ner dramatiken.

– Vi för kontinuerliga samtal med varandra i dagsläget. Såklart, säger hon.

Kommer S att söka samarbete med några av allianspartierna var för sig?

– Vi utgår från att alliansen vill leda kommunen men liksom i höstas samtalar vi om de vill, med varje parti för sig dock. Det gör V och MP också har jag fått bilden av. Vi söker inte upp allianspartier i det här läget. Vill de prata gissar vi att de kommer. Men vi ska förvissa oss om att kommunen har en ledning från årsskiftet, säger Elin Lundgren.

Betyder det att ni aktivt kommer att ta kontakt?

– Som läget ser ut i dag förutsätter vi att de är beredda att ta ansvar för sin budget, det är den som har röstats igenom.

Allianspartierna säger att de väntar på att rödgröna lämnar in sin avsägelse.

– Det kan de vara helt lugna med att vi kommer att göra, säger Elin Lundgren.