Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-budgeten förödande för Gävleborg

Det rödgrönt styrda Gävle, som skulle vara länets motor, sjunker som en sten vad gäller näringslivsklimat, skriver alliansens ledande politiker i länet.

Den försämrade konjunkturen gör att Gävleborg står inför stora utmaningar. Vi ser det tydligast i den stigande arbetslösheten.

Ska vi långsiktigt stärka vår region är frågan om arbete helt avgörande. Alliansregeringen har genomfört en lång rad bra reformer. Reglerna för företag har förenklats, arbetsgivaravgiften har sänkts generellt men framförallt för grupper som står långt från arbetsmarknaden.

Kommuner har getts möjlighet att öppna äldreomsorg, framförallt hemtjänst, för entreprenörer och avdrag har införts för RUT- och ROT-tjänster. Skatterna har sänkts med en månadslön per år för de allra flesta som arbetar. Vid årsskiftet sänktes även restaurangmomsen, något som redan ger effekt i fler anställda. Investeringarna i infrastruktur är i dag 45 miljarder per år mot ett snitt på 30 miljarder under 2000-talets första hälft.

Trots finanskris med efterföljande skuldkris har den förda politiken haft god effekt. I dag är det mer än 200 000 fler som har arbete än 2006.

Den stigande arbetslösheten visar dock att det krävs mer av aktiv politik. Regelbördan för företag måste minska ytterligare. Det krävs en fortsatt utbyggnad i vårt län av väg, järnväg och bredband. Ytterligare riktade åtgärder krävs också för att minska den mycket höga ungdomsarbetslösheten och där ser vi främst att fler lärlingsanställningar behövs.

Det lokala företagsklimatet är också av avgörande betydelse. Vi gläds åt att våra partivänner i Hudiksvall lyckats vända utvecklingen men bedrövas över att vad som skulle vara länets motor, Gävle, under rödgrön ledning sjunker som en sten vad gäller näringslivsklimat.

Mot alliansregeringens gemensamma politik framträder nu en mycket splittrad opposition. Enade i att införa en kilometerskatt för tunga transporter, vilket skulle slå stenhårt mot Gävleborgs många företag. Vidare vill de att arbetsgivaravgiften för ungdomar ska fördubblas och så även restaurangmomsen. Ytterligare skattehöjningar kommer med all sannolikhet att följa. Det vore förödande inte minst för vårt län med en redan hög ungdomsarbetslöshet.

Valet torde vara enkelt för alla de som tycker att Gävleborg är värt bättre.

Tomas Tobé, M

Lars Beckman, M

Margareta B Kjellin, M

Anders W Jonsson, C

Hans Backman, FP

Lennart Ahlenius, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel