Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S försvårar livet på landsbygden

Den kilometerskatt som S vill införa leder till högre matpriser i Gästrikland, bedömer Lars Beckman och Johan Johansson, M

Vi som anser att hela Sverige ska leva på riktigt måste ständigt vara vaksamma mot förändringar som försvårar möjligheten att leva och bo utanför storstäderna. Det handlar om att det finns politiker som vill förbjuda dubbdäck eller införa dubbdäcksavgifter, chockhöja drivmedelsskatterna eller som lyfter fram småskalig vedeldning som ett problem.

Det finns skarpa politiska förslag från Socialdemokraterna om att införa en kilometerskatt på 14 kronor per mil på tung trafik. Förslaget försvårar och fördyrar produkter som transporteras till Gävleborg vilket skulle leder till högre priser för oss konsumenter. Med Socialdemokraternas politik skulle livsmedelsbutiken i Ljusdal eller Hofors ha ett väsentligt högre pris på maten än motsvarande butik i södra Sverige eftersom transporterna skulle bli så mycket dyrare.

På samma sätt hotas jobben i alla företag som producerar varor som sedan konsumeras utanför Gävleborg. En kilometerskatt skulle allvarligt försämra konkurrenskraften i vårt län och i hela norrland och därmed hota jobben. Det finns också politiker som attackerar möjligheten att köpa enklare läkemedel utanför Apoteken vilket skulle försvara för dem som bor utanför tätorten att köpa Alvedon på livsmedelsbutiken eller macken.

Listan kan göras lång på politiska förslag från Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier på förslag som gör det svårare samt krångligare att bo utanför våra tätorter. S vill höja skatterna med 30 miljarder på företagen i Sverige och inte minst företag utanför storstäderna skulle drabbas hårt.

Besöksnäringen, handel, tjänstesektorn har många anställda under 26 år, Dessa branscher drabbas särskilt hårt av Socialdemokraternas fördubbling av arbetsgivaravgifterna. Gävleborg behöver behålla dessa unga i länet och en fördubbling av arbetsgivaravgifterna för dessa innebär troligen att de som förlorar jobben måste flytta till storstan.

Vi motsätter oss att det finns politiska krafter som vill försvåra småskalig vedeldning i hushållen eller att införa en skatt på vedeldning. Dagens moderna braskaminer med hög förbränning är en effektiv värmekälla och i Norge finns det betydligt fler hushåll än i Sverige som har kaminer för uppvärmningens skull.

Politiskt ska vi självfallet bejaka en utveckling där fler väljer att elda i miljövänliga kaminer i stället för att ta fram det som ett problem som vissa politiker gör. Hushåll med närhet till råvara att elda med borde rimligtvis få utnyttja den fördel som det innebär att bo på landsorten och kunna elda enkelt. Politik gör skillnad i människors vardag.

Vi står upp för och försvarar Gävleborgs och hela Norrlands intressen i riksdagen tillsammans med övriga vänner i alliansen.

Man ska kunna bo och leva i hela Sverige och det är mycket viktigt att vi har ett dynamiskt och växande näringsliv även utanför våra storstäder.

Lars Beckman, M

Johan Johansson, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel