Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i Gävle motionerar mot vinstintresset

I våras krävde LO-kongressen stopp för vinster i välfärdssektorn.

Nu ställer sig Gävle Arbetarekommun bakom samma krav.

”All vinst som görs inom den skattefinansierade verksamheten i vårdsektorn och omsorgen samt skolan skall återinvesteras i den skattefinansierade verksamheten”, kräver Gävles socialdemokrater i en motion till den kommande partikongressen.

Gävle blir säkert inte ensamt om reagera på företag som plockar ut vinster från skattefinansierad verksamhet, säger Elin Lundgren, S; ordförande i Gävle Arbetarekommun.

– Jag tror att många kommer att motionera mot vinstintresset. Det går aldrig att veta i förväg var partikongressen landar, men eftersom vi har en kort motion där vi bara pekar ut vilken inriktning vi bör ha, så tror jag att vi kan få igenom den, säger hon.

Att kravet är politiskt sprängstoff visar bland annat reaktionen från Elin Lundgrens riksdagskollega Lars Beckman, M. Bara någon timme efter att Elin Lundgren publicerat motionen på sin blogg hörde Lars Beckman av sig till Gefle Dagblad.

– Detta är ett av de mest skadliga politiska beslut som Socialdemokraterna i Gävle har tagit. Det skulle betyda att 3 000 elever i Gävle inte skulle få göra sina skolval, säger han

– Det vore hederligare om Socialdemokraterna sa att de vill förbjuda privata företag i vården och skolan, för konsekvenserna blir lika, men det vore politiskt självmord, så det gör man inte, säger han.

Arbetarekommunen behandlade ett 20-tal motioner på sitt möte. Bland de förslag som man ställde sig bakom fanns krafttag mot den ekonomiska brottsligheten och bättre lånemöjligheter för företagare.