Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-krisen lyfte M

37,5 procent i väljarstöd – så starka är Moderaterna just nu, enligt en ny opinionsundersökning. Det är partiets högsta notering hittills. Siffrorna är egentligen inte så förvånande, menar statsvetaren Rolf Jonsson i Gävle.

Moderaterna fortsätter att skörda framgångar efter valet. I DN/Synovates novembermätning når partiet det historiska resultatet 37,5 procent – en statistiskt säker uppgång på 7,4 procent sedan valsegern.

Det innebär att partiet nu är större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans, samtidigt som den borgerliga alliansen skulle få egen majoritet i riksdagen om det vore val i dag, oavsett det faktum att Kristdemokraterna inte skulle klara riksdagsspärren med bara 3,8 procent av rösterna.

– Rent spekulativt är det inte så förvånande. Moderaterna är det dominerande partiet och de som röstade på andra partier inom alliansen har gått till dem, vinnarna brukar ju dra till sig fler. Samtidigt är det ju stor turbulens på andra sidan, säger Rolf Jonsson, universitetslektor i statsvetenskap i Gävle, med hänvisning till oredan inom socialdemokratin.

Enligt Rolf Jonsson är det ovanligt att det blir stora svängningar i väljarstödet direkt efter ett val.

– Det har ju egentligen inte hänt så mycket för Moderaternas del efter valet. De stora nyheterna har varit krisen för socialdemokraterna och den internationella finansoron, men där ju framstår ju de svenska statsfinanserna som starka relativt sett.

Tomas Tobé, moderat riksdagsman från Gävle, är förstås nöjd med siffrorna.

– Det är väldigt glädjande. Visst kan det vara så att en del alliansväljare går fram och tillbaka, men den stora förskjutningen sedan 2002 är att väldigt många socialdemokrater nu lägger sin röst på Moderaterna, säger han som förklaring till utvecklingen.

Riksdagsledamoten Lars Beckman, M, manar till viss återhållsamhet men pekar också ut identitetskrisen för socialdemokratin som en viktig faktor.

– Man ska alltid förhålla sig sunt skeptisk till opinionsundersökningar, det är valresultatet som räknas. Men med kaoset på den rödgröna sidan finns det inget annat trovärdigt alternativ till makten i dag, säger han.