Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiker: "Skrämselpropaganda"

GÄVLEBORG Sjukhusen larmar om förödande konsekvenser av landstingets besparingskrav på 200 miljoner.
"Skrämselpropaganda", hävdar Ann Lidman, ordförande i Gävles hälso- och sjukvårdsnämnd.

Annons
- Det finns lite luft i utredningen, säger hon.

I går fick sjukvårdspolitikerna höra vad som händer om sjukhusen i Gävle/Sandviken och Hudiksvall sparar 200 miljoner kronor.
I nästa vecka ska de ha bestämt sig för hur de vill ha det.

Enligt Ann Lidman, s, märks flera likheter med slutförhandlingarna för två år sedan.
Även då beskrev sjukhusens personal hur stora konsekvenser besparingarna skulle få.
- Vi hade inte mer pengar, så vi accepterade konsekvenserna. Sedan visade det sig till slut att sjukhusen kunde ta många fler patienter än vad man trott från början. Det behöver ju inte vara så den här gången, men det är ändå oturligt att beskrivningarna från sjukhusen kommit ut i pressen. Det är rena skrämselmaterialet, säger hon.

Ann Lidman får medhåll av Torbjörn Rönnkvist, nämndordförande i västra Gästrikland.
- Det är lätt hänt att det blir lite överdrivet.
I övrigt var de fyra ordförandena i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnder i går kväll mycket förtegna om besparingskraven - trots en flera timmar lång genomgång av utredningen tidigare under dagen.
- Det som händer framöver är att vi ska diskutera konsekvenserna och om det är så vi vill ha det, säger Ann Lidman.
- Det är svårt att säga något om det material som sjukhusens verksamhetschefer tagit fram. Vi har många frågor och vill ha ytterligare beskrivningar av vissa saker, säger Siw Karlsson, ordförande för nämnden i norra Hälsingland.

Redan nu står det dock klart att personalnedskärningar kommer att bli nödvändigt. I hur stor omfattning vill landstingspolitikerna inte kommentera.
- Vi får i alla fall vara beredda på sådana nedskärningar. Personalen utgör ju mellan 65 och 70 procent av våra utgifter, säger Ann Lidman.
Den fjärde december träffas de fyra hälso- och sjukvårdsnämnderna på olika håll för att diskutera besparingsförslagen. Först då ska ett beslut fattas.
För att hålla nuvarande nivå har sjukhusen begärt närmare 2,7 miljarder kronor, medan nämnderna har sagt att länssjukhuset Gävle/Sandviken får klara sig med 115 miljoner kronor mindre än de begärt och Hudiksvalls sjukhus med 75-85 miljoner kronor mindre.
Ann Lidman säger att det mesta av landstingets pengar redan är intecknade, bland annat i primärvården.
- Småposter kanske vi kan skrapa ihop, men några 200 miljoner är det ju inte.

Hon säger att man bland annat får titta på nya arbetsmetoder och andra vårdformer, och nämner de upphandlade gråstarrsoperationerna som exempel.
- Det blir en väldigt intensiv period fram till dess, säger Lillemor Lööf, nämndordförande i södra Hälsingland.

David Nyman
Anna Bagge