Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S stuvar om inför riksdagsvalet

Socialdemokraternas valberedning i länet har nu presenterat sitt förslag till valsedel i riksdagsvalet nästa år. Föryngring och miljökunskaper har varit ledorden när kandidaterna vaskats fram.

Annons

Valberedningens förslag till riksdagslista toppas av nuvarande riksdagsledamoten Raimo Pärssinen från Hofors. Även på andra och tredje plats återfinns riksdagsledamöter som föreslås få nytt förtroende i form av Åsa Lindestam från Söderhamn och Per Svedberg från Hudiksvall.
Men sedan kommer två nya namn utan tidigare riksdagserfarenhet. På fjärde plats placeras Elin Lundgren som är vice ordförande i socialnämnden i Gävle och även vice ordförande i Gävle arbetarekommun. Även på femte plats återfinns en Gävlebo, Jörgen Blomkvist som idag arbetar som miljöchef på Region Gävleborg.
Om valresultatet blir ungefär som i valet 2006 så är det dessa fem som tar plats i riksdagen om ingen kryssar sig förbi i personvalet. Närmast på tur om Socialdemokraterna får ytterligare ett mandat från länet är Yoomi Renström från Alfta som står på sjätteplats på listan i valberedningens förslag.
Två av de nuvarande socialdemokratiska riksdagsledamöterna från länet ser ut att försvinna från riksdagen om valberedningens förslag blir verklighet. Det är dels Sinikka Bohlin från Gävle som meddelat att hon inte vill kandidera för ytterligare en mandatperiod. Även Roland Bäckman från Ljusdal som nu sitter i riksdagen ser ut att försvinna eftersom han har petats ner till sjunde plats.
När vi har diskuterat hur listan ska se ut har det framförallt handlat om att vi behöver en föryngring och att vi behöver få en inriktning mot miljöfrågorna, säger valberedningens ordförande landstingsrådet Ann-Margret Knapp.
Som GD tidigare har berättat så har valberedningen även enats om kandidaterna till att bli landstingsråd efter nästa val. Valberedningens förslag till att efterträda Ann-Margret Knapp som ordförande i landstingsstyrelsen är Eva Tjärnström, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn. Dessutom nominerar valberedningen nuvarande landstingsrådet Tommy Berger från Gävle till att fortsätta på sin post. Om Socialdemokraterna får tre landstingsråd så föreslås den tredje posten i så fall gå till Barry Gustafsson från Hudiksvall som är ordförande i Folktandvården i Gävleborg.
Det slutliga beslutet om Socialdemokraternas riksdagslista och kandidater till landstingsråd tas på en valkonferens den 28 november.