Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S:t Lukas hjälper barn och ungdomar

S:t Lukas fyller 70 år i år.

Men någon stillsam pensionärstillvaro är det inte frågan om för förbundet.

I Gävle/Sandviken satsar jubilaren på framtiden med hjälp till barn och unga.

1939 startades S:t Lukas, som då hette S:t Lukasstiftelsen, i Stockholm av olika kristna samfund, med bland andra metodistpastorn och själavårdaren Göte Bergsten från Gävle. 1944 öppnade i Stockholm den första psykoterapimottagningen och 1963 öppnade S:t Lukas i Gävle sin femte, med Bengt Oskarsson som eldsjäl.

I dag driver 31 föreningar 30 mottagningar som erbjuder psykoterapi, handledning och utbildning runt om i Sverige.

I Gävle fick 70-årsfirandet en stillsam inledning.

– Vi hade öppet hus. Det kom två före detta styrelsemedlemmar och deras fruar och en tjej från högskolan, skrattar Pia Odén, chef och legitimerad psykoterapeut på Gävle/Sandvikenmottagningen.

Då är det desto fler som kommer till dem för att få hjälp vid kriser, depressioner, relationsproblem, ångest eller för att de hjälper andra med psykiska besvär. Fem terapeuter är anställda och de tre som arbetar heltid väntas i år ta emot 980 konfidenter, som patienterna kallas, var. De övriga två terapeuterna arbetar 60 procent.

Det utmärkande för S:t Lukas är att man också vill se till anden förutom kroppen och själen. Existentiella frågor, som meningen med livet, är lika viktiga som de medicinska och psykologiska frågorna.

S:t Lukas har avtal med landstingen i Uppsala och Gävleborg, men vanligare är att människor själva ringer eller att arbetsgivare anlitar dem. Pia Odén säger att de ser sig som ett komplement till den offentliga vården.

De tar emot alla åldrar, men ska i slutet av april börja satsa särskilt på att hjälpa barn och unga upp till 26 år i Gävle och Sandviken.

Redan i dag står åldersgruppen för uppåt en tredjedel av besöken. Tack vare pengar från Sigrid Göranssons stiftelse och Stiftelsen Adolf Grapes minne kan de erbjuda rabatterade samtal under förhoppningsvis ett år.

Barn- och ungdomspsykiatrin, ätstörningsenheten Kristallen, Barnhälsan, ungdomsmottagningen, socialtjänsten och skolkuratorer har hårt tryck och på S:t Lukas ser de ett stort behov av hjälp snabbt.

– Barndomen och ungdomen är en viktig utvecklingsperiod i ens liv. Det är viktigt att erbjuda hjälp här och nu och inte behöva vänta, säger Ulla Gidlöf, socionom och legitimerad psykoterapeut.