Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du en vinnare på krisen

Det finns stora möjligheter under en kris.

Det finns stora möjligheter under en kris. Speciellt för dig som har jobb och pengar.

Över allt möts vi av nattsvarta nyheter som berättar om finanskrisen. Alla prognoser pekar onekligen på att 2009 blir ett dåligt år, med nya varsel och stigande arbetslöshet. Men året blir inte deppigt för alla.

De som får behålla jobbet, vilket är de allra flesta, kan nu i stället glädja sig åt både höjd lön och lägre skatt. Dessutom har inflationen sjunkit och räntorna fallit.

För de flesta av oss öppnar krisen nya möjligheter att göra bra affärer. Det är faktiskt i dåliga tider som du gör de riktigt stora fynden. Jag gjorde en liten spaning och här är mina bästa tips:
 
Byt upp dig. Funderar du på att köpa bostad eller byta upp dig till större boende har du nu fått ett kanonläge. Störst är prisfallet på dyrare villor och bostadsrätter. Kom ihåg att boräntorna fallit rejält, vilket gör bokalkylen bättre.
 
Fräscha upp hemma för halva priset. Billigare än så här blir det inte tack vare ROT-avdraget. Det innebär att du får dra hälften av renoveringskostnaderna för allt arbete upp till 100 000 kr per år.
 
Välj rörlig ränta. Du som ska placera om dina bolån och du som är förstagångslånare är riktiga vinnare. Med dagens låga rörliga ränta (tre-månadersränta) får alla låntagare kraftigt sänkta boendekostnader. Själv tänker jag ligga kvar med rörlig ränta framåt sommaren, då det kan vara smart att börja fundera på att binda några av lånen.
 
Gör det stora aktieklippet. Börsåret 2008 var det sämsta på hundra år. Men snart kommer vändningen. Svårigheten är bara att välja rätt tidpunkt för att gå in på marknaden igen. De flesta tycks nu sätta sin tillit till hösten. Får de rätt har 2009 eller 2010 alla förutsättningar att bli ett år då nya förmögenheter grundläggs. Under krisen 1990 kunde man köpa en SEB-aktie för 3 kr. De som vågade köpa då ångrar det inte.
 
Spela golf billigt. Sedan golfboomen kulminerade 2003-2004 har priserna på golfaktier och spelrätter sjunkit dramatiskt. De sämre ekonomiska tiderna har nu pressat priserna ytterligare. Golfaktier och spelrätter kan du köpa på spelrättsbörsen. Se på förbundets hemsida www.golf.se.
 
Till detta kan du även lägga bilar och båtar där det verkligen råder köparnas marknad.

Själv är jag börsoptimist och tror på stigande kurser framöver. Därför har jag öppnat en kapitalförsäkring hos en av nätmäklarna. Framåt hösten tror jag att det är dags att köpa aktier långsiktigt i depån. Fördelen med kapitalförsäkringar är att vinsterna vid aktieförsäljning är skattefria. I stället får du betala en årlig avkastningsskatt på 1,05 procent på det innestående beloppet. Men vad gör det om du tror att börsen snart börjar klättra på nytt.

Kom ihåg att börsoptimismen alltid ligger ett till två år före den verkliga uppgången i ekonomin.
 
PER HAMMARLUND, PRIVATA AFFÄRER