Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Gävles nya bostadsområde

– Det som händer nu är att vi sakta men säkert bygger ihop Sätra med Stigslund, sa Daniel Olsson, S, när kommunfullmäktige på måndagen sa ja till 350 nya lägenheter vid Gavlehov.

Annons

GD har tidigare berättat om det nya bostadsområdet som planeras söder om Gavlehovsvägen och öster om Prolympiaskolan. Där vill företaget RSS Nordic Holding bygga upp emot 350 nya lägenheter.

De åtta partierna i Gävles kommunfullmäktige var helt överens när detaljplanen antogs på måndagsförmiddagen.

– Vi ser i dag att vi har stor brist på bostäder, därför är det glädjande när vi tar sådana här beslut. Det som händer nu är att vi sakta men säkert bygger ihop Sätra med Stigslund, vilket är kul och intressant, sa byggnads- och miljönämndens ordförande Daniel Olsson, S.

– Lägenheterna som byggs är relativt små, ettor och tvåor. Det är bra för vår yngre generation, sa Kjell Hellin, FP.

Moderaternas kommunalråd i opposition, Inger KällgrenSawela, framhöll att Gävle kommun kommit i kontakt med RSS Nordic Holding under den kritiserade fastighetsmässan Mipim i Cannes. SVT:s Uppdrag Granskning har tidigare rapporterat om utsvävningarna på mässan, där tjänstemän från andra svenska kommuner åt och drack och även köpte kläder på skattebetalarnas bekostnad.

– Det här är en byggherre som är ny i Gävle, vilket är fantastiskt bra på alla sätt och vis, sa Inger KällgrenSawela.

Husen blir tre-sex våningar höga med gröna sedumtak, alltså tak klädda med vegetation. Söder om bostäderna planeras också ett parkeringshus som binder ihop bebyggelsen med Estradenområdet. Som GD tidigare berättat innebär det att den gamla friluftsteatern som står där i dag rivs. Underhållet av den är ändå eftersatt, enligt detaljplanen. En ny gång- och cykelväg ska också anläggas mot centrum.

Tidigare fanns även planer på ett nytt vård- och omsorgsboende i området, men de planerna ströks.

Länsstyrelsen har haft invändningar mot att det nya bostadsområdet kan störas av ljud- och ljusanläggningar vid större idrottsevenemang. Men kommunen anser att det är försumbart.

LÄS ÄVEN:

Folkparken har fått nya ägare - tusen nya bostäder planeras

Annons