Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir nya arenastaden

Nu finns ett färdigt förslag till detaljplan för den nya fotbollsarenan och multisporthallen som planeras bredvid Läkerol Arena.

Planförslaget visar i detalj hur det är tänkt att den nya bebyggelsen på Sätraåsen kommer att utformas.

– Området blir en mötesplats för idrott och rekreation både för elit- och amatörutövare, gammal som ung. Ett arenaområde för alla, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden, i ett pressmeddelande.

Fotbollsarenan byggs på den yta som i dag är parkering, öster om Läkerol Arena. Ytterligare ett steg längre österut byggs den nya multisporthallen för friidrott och andra sporter.

Nya parkeringsytor kommer att anläggas norr om Gunder Hägg Stadion samt i anslutning till tennishallen.

För att bygga multisporthallen kommer ett skogsområde på cirka tre hektar att avverkas. Sätraskogens spårområde påverkas genom att hallen byggs över befintligt entréområde och delar av spåren. Spåren kommer därför att få en ny entré norr om multisporthallen.

Till travets befintliga parkering kommer även en ny, 100 meter lång infartsväg att ordnas, söder om Idrottsvägen. Det innebär att ytterligare 2 000 kvadratmeter skog huggs ner.

I området växer i dag den fridlysta och rödlistade orkidén knärot. Enligt planförslaget riskerar uppskattningsvis cirka 10-20 procent av beståndet att försvinna från platsen. Det kommer att kräva dispens från fridlysningsbestämmelserna och samråd med länsstyrelsen.

Samtidigt ska 177 hektar av Sätraskogen skyddas som naturreservat.

På sikt är tanken att en helt ny stadsdel ska växa fram på Sätraåsen med bostäder och service som skola, butiker, hotell, restauranger, kaféer och annat.

Den 18 september ska byggnads- och miljönämnden ta beslut om att skicka ut förslaget till detaljplan på samråd så att allmänheten får möjlighet att komma med synpunkter.