Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir nya asylboendet i Norrsundet – se bildspel inifrån fartyget

Det skotska rederiet TEC Farragon Limited har nu ansökt om bygglov för fartyget som är tänkt att bli asylboende i Norrsundet.
– Jag kan förstå att våra planer är omvälvande för människor som bor i trakten, säger Patrik Olsson, delägare i rederiet.

Klicka på bilden ovan för att starta bildspelet som visar hur fartyget ser ut inifrån

GD sände på onsdagskvällen live från det informationsmöte som kommunen höll i Norrsundet med anledning av planerna på det nya asylboendet.

Läs mer: "Varför läggs inte fartyget i Gävle hamn i stället?" – Här är svaren på frågorna från mötet om asylboendet i Norrsundet

Under mötet framkom både kritiska och positiva röster. På plats fanns bland andra Patrik Olsson, delägare i rederiet som chartrar, alltså hyr, det aktuella fartyget MS Delphin.

– Det var ömsom vin ömsom vatten. Jag blev förvånad över att det ändå var en hel del positiva röster. De kritiska var jag mindre förvånad över, säger han.

Han säger att han har förståelse för de människor i Norrsundet som tycker att planerna är omvälvande.

– Men jag kan inte låta bli att fundera över om de varit lika kritiska om det varit ett fartyg med 662 amerikaner som lagt till där, säger Patrik Olsson.

Rederiet har nu skickat in sina bygglovsansökningar till Gävle kommun. Bygglov krävs för att fartyget ska få stå i hamnen. I handlingarna finns bland annat en beredskapsplan för nödsituationer samt ritningar och bilder som visar hur MS Delphin ser ut.

Läs mer: Jättefartyg för 660 personer – så kan Norrsundets nya boende för asylsökande bli

Enligt uppgifter på olika fartygssajter byggdes MS Delphin 1975 i Finland och fungerade först som bilfärja åt dåvarande Sovjetunionen. 1986 omvandlades MS Delphin till ett kryssningsfartyg och totalrenoverades 1993. Sedan dess har fartyget bland annat kryssat i USA och Västindien. Skeppet ägs sedan 2011 av indiska investerare och befinner sig just nu i Medelhavet.

Allmänheten har fram till den 9 maj på sig att tycka till om det planerade asylboendet i Norrsundet. Tidigast den 25 maj räknar kommunens samhällsbyggnadsnämnd med att kunna ta beslut om att antingen bevilja eller avslå bygglov. Beroende på om beslutet överklagas kan det sedan dröja innan det träder i kraft.

– Människor måste få göra det de finner lämpligt. Vi kan inte göra så mycket annat än att vänta, säger Patrik Olsson.

Enligt honom för rederiet även dialog med andra tänkbara hamnar i Sverige, men han vill inte gå in på vilka eller hur många.

Läs mer: I stället för kryssningsfartyg – Migrationsverkets nya bostadsidé kan bli verklighet i Gävle 2017

Läs mer: Kritiska röster mot asylboende i Norrsundet – men Frida startade ett motinitiativ