Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir Sverige attraktivt

Kompetens före anställningstid, fastighetsskatten tillbaka, momsen enhetlig, inkomstskatten sänkt och värnskatten avskaffad. De är några förslag i Globaliseringsrådets slutrapport till regeringen.

Globaliseringsrådet, ett kansli inom utbildningsdepartementet, vill med förslagen öka Sveriges ekonomiska tillväxt och göra landet attraktivt för företag och entreprenörer.
Rådet säger att ”framtidens arbetsplatser” sannolikt består av små tjänsteföretag där ”kompetens är den viktiga resursen”. Därför vill rådet bland annat att arbetsmarknadslagarna skrivs om så att de premierar ”kompetens i större utsträckning än anställningsår”.
Bland andra rådets huvudsekreterare skriver om rapporten i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Enligt inlägget kan viljan till utbildning stimuleras på flera sätt, t ex genom att tillåta att pensionssparande går till studier. Rådet anser samtidigt att det ska vara möjligt att avgiftsbelägga högre studier, något som kan kompenseras med höjda studiebidrag.
Skattepolitiken är viktig för att främja tillväxten, säger Globaliseringsrådet och vill ha en återgång till principen om ”hälften kvar” i 1990 års skattereform. Reformen byggde på likformighet, transparens och legitimitet, skriver huvudsekreteraren Pontus Braunerhielm tillsammans med två andra utredare i rådet – Camilo von Greiff och Helena Svaleryd.
Rådet har regeringens uppdrag att lägga fram en strategi för att möta globaliseringens utmaningar och tillvarata dess möjligheter.