Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir våren på Gasta: "Har aldrig varit så komplett startfält"

Ett gäng ståuppgiganter som David Batra och Soran Ismail, Gasta Comedy Week, fler shower på Söders källa, nytt kontor på nya Kulturhuset Gävle och premiär för Hans Carstensens show "Tänk punk!". Våren 2016 är den starkaste terminen i Gastas historia.

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

I augusti när Gasta (Gävle Stand Up Attack) senast hade presskonferens lät det ungefär likadant som nu. "Vi har aldrig haft så starkt startfält som i år med en god blandning av rutinerade stora ståupp-namn och heta uppkomlingar". Gänget som är samlat på Å-Krogen denna fredag myser åt detta faktum och konstaterar att det blir ännu bättre under våren.

– Det har aldrig varit ett så komplett startfält som i vår, säger Stefan Söderblom.

– Och det har redan börjat ringa gäster som vill boka platser, säger Hans Carstensen.

Så varför är Gasta så populärt bland komiker? Mycket har nog att göra med att ryktet går, att en komiker pratar med en annan, resonerar Gasta.

– Jag tror det beror på att vi har en van standup-publik, trevlig och välkomnande stämning och att vi möter komikerna redan när de kommer med vanligt hyfs, säger Gerda Bylund om framgångsreceptet.

– Och att vi är komiker själva, vi vet hur vi vill bli bemötta när vi är ute och giggar, säger Hans Carstensen.

– Alla vill framåt och bli bättre hela tiden, säger Mathias Heldevik.

Som vanligt är spelplatserna Å-Krogen, där Ann Westin inleder onsdag 3 februari. På Söders Källa kickas terminen i gång med Simon Gärdenfors torsdag 4 mars med "En slapp timme med Simon Gärdenfors". Han besökte senast Gasta i maj. I höstas fick han ställa in på grund av sjukdom - men har fått stort genomslag sedan sist med bland annat tv-programmet "Samhällsjudo" som resulterade i polisanmälningar och en rosenrosande Putin.

Bland de stora namnen märks David Batra (11 maj), Ann Westin (inleder säsongen 3 februari), Lennie Norman (första gången på Gasta, 9 mars), Marika Carlsson (20 april), André Wickström (1 juni), Thomas Järvheden (17 februari), Zinat Pirzadeh (2 mars), Adde Malmberg (6 april) och Soran Ismail (10 februari).

Den sistnämnda har gjort en enorm resa sedan han besökte Gasta första gången i slutet på 00-talet. 27 personer i publiken var det då. 2013 gjorde han ett inhopp på Gasta i samband med sin show på Gävle Teater som Gasta fick vara med och hjälpa att sälja biljetter till. Sedan sommarpratade Soran Ismail samma år och nu får han betecknas som folkkär. Trångt lär det bli den 10 februari.

Under hösten blev det ett stort tryck på Johan Glans show på Å-Krogen. Telefonerna ville inte sluta ringa, och minst 70 personer fick gå, vilket Gasta räknat med. Arrangörerna inser att det förmodligen blir ett liknande tryck på till exempel David Batra, men tycker att fördelningen med lockande namn är tajtare än i fjol.

Därtill kommer ett gäng komiker på uppgång, "rookies" som de kallas. Här märks till exempel Adeel Faqih och James McKie som tillsammans med Al Pitcher kommer inleda dagen med att besöka Gefle IF:s träning och spela in material till sin podcast Swedish Football Mafia. Bland de kvinnliga supportakterna märks Shanti Rydwall Menon, Sandra Ilar, Elin Almén och för första gången: Charlie Michaelsen.

Nytt för våren är att Gasta i dagarna skaffat kontor på nya Kulturhus Gävle (tidigare Lättings). Här kommer det hållas två workshops i slutet av februari samt en studiecirkel i stand-up-komik 4 mars. Syftet är att locka fler unga Gävlebor till Gasta. Kanske finns där framtidens stora komikernamn - eller varför inte den som vill engagera sig i Gasta, som vill sänka sin medelålder i arrangörsstaben. Satsningen avslutas 27 maj då finalen hålls i Gastas comedy-tävling. Den kvällen gör även Behrad Rouzbeh sin "Slumpmässigt utvald"-föreställning på Söders Källa.

Slut på nyheter där? Nej då. Komikerna som vill komma till Gävle är många, ungefär så att Gasta måste tacka nej till 20 stycken bara denna säsong. Eftersom flera bokningar råkade hamna samma vecka i april, föddes Gasta Comedy Week - som arrangeras 20-24 april, både på Å-Krogen och Söders Källa. Isak Jansson kommer även besöka Sandviken för ett slutet gig för samhällselever och Pensionärernas Riksorganisation samt förhoppningsvis i Hofors. Detta med en show då han löser publikens förslag på världsproblem på sextio minuter.

I samband med komediveckan blir det dessutom premiär för Gasta egen Hans Carstensens show "Tänk punk!". Han var i begynnelsen med i Uppsala-punkbandet Butter Utter som gav ut sjutummaren "Soho" 1977. I dag säljs skivan för tresiffriga belopp och har creddats av amerikanska bloggaren Johan Kugelberg som den 39:e viktigaste självsläppta singeln någonsin. Nästa år fyller punken officiellt 40 år och det är den röda tråden i showen. Showen ska spelas in för att eventuellt kunna ta sig utanför Gävles gränser.

En rad namn är också klara för Söders Källa som Kristoffer Appelquist och Anna-Lena Bergelin (före detta Brundin) för att nämna några.

De trailar för att hösten kan bli ännu bättre. Ett rad namn står på vänten eller önskelistan. Det var bland annat nära att Henrik Schyffert kunde komma i vår, men det blir förhoppningsvis till hösten i stället.

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!