Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fann Eric från The Hooters och Mats Wester varann

GD Nöje fick hastigt och lustigt ett spännande besök igår eftermiddag:

Eric Bazilian, frontman i den världsberömda rockgruppen The Hooters från Philadelphia, USA, gruppen som haft smash hits som bland andra ”500 Miles” och ”Satellite” och som skrev världshiten ”One Of Us” till Joan Osborne.

Mats Wester, skaparen, kompositören och motorn bakom de svenska folkpoppionjärerna Nordman där Gävlesonen Håkan Hemlin är frontman.

Nu har dessa två profiler, med ömsesidig kärlek till varandras musik, slagit sina påsar ihop fullt ut.

– Vi lärde känna varandra redan för 14-15 år sedan och fann att vi hade en hel del gemensamt, berättar Mats Wester. Mötet mellan amerikanska pop-, rock- och folktonen och den skandinaviska motsvarande känns oerhört härligt att få vara en del av. Och The Hooters har alltid tillhört mina idoler.

Svensktalande Eric Bazilian, vars fru kommer från Järvsö, fastnade för Nordman när han hörde ”Vandraren” på radio 1994.

– Sedan träffades vi på festivalen Piteå dansar och ler, där jag befann mig med Hooters, och jag fick komma upp på scenen när Nordman spelade och ville bara fortsätta sjunga med bandet hela kvällen, säger Eric, som också gjorde ett par låtar till Nordmans tredje succéalbum, ”Här och nu”.

Duon har alltsedan dess träffats litet då och då, oftast i samband med Erics semestervistelser i Järvsö, och skrivit enstaka låtar tillsammans. Men nu har de gjort slag i saken och jobbat desto intensivare. Inte minst den gångna veckan. Annars utnyttjar de nutidens tekniska möjligheter att kunna samarbeta trots att hela den väldiga Atlanten skiljer dem åt.

En singel, ”Bigger Than The Bossanova”, är aktuell i dagarna och nästa vecka släpps en video på YouTube och ytterligare filmer är på gång. Till sommaren räknar duon med en release för ett komplett cd-album med engelsktextade låtar som redan finns inspelade. Återstår bara lite finputsning, som Mats Wester uttrycker det. Och i samband med detta väntar antagligen en turné, något som de båda ser fram emot med stor spänning.

– Det är alltid inspirerande att få komma ut och dela med sig av sin musik, säger Wester. Mycket är skrivet ur en vuxen man och förälders perspektiv, men med humor och självdistans. Vi har förresten gjort en debutkonsert i Midsommarkransen, där jag bor, och då hamnade jag verkligen i en känsla av eufori.

Samarbetet påverkar emellertid inte deras ordinarie grupper. The Hooters är aktuell med en ny ep-platta och ska göra en Tyskland-turné i maj medan Nordman har bokningar med jämna mellanrum.

– Det finns idéer till en ny platta med Nordman, men inget är klart när det blir av, kommenterar Mats Wester.

Den som vill ha smakprov på låtar som herrar Bazilian och Wester jobbat fram kan lyssna via www.bazilianwester.com.