Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du mer pengar som pensionär

Den här veckan dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan. Det kan nu vara lönt att se över hur det är ställt med din framtida pension. Det är medan du ännu jobbar som du kan påverka din ekonomi som pensionär.

Fyra av tio pensionärer i Gävleborg har i dag en lägre pension än de väntat sig. Det visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Folksam.

Men hur ska man egentligen tänka – pensionsspara eller laborera med premiepensionen?

Det viktigaste för att öka sin framtida pension är – förutom att jobba – att se till att man har en tjänstepension, enligt Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Vid en ny anställning bör det vara nästa fråga efter lön. Man kan alltid prova att förhandla om den, precis som med lönen, säger hon.

Många unga har i dag ingen tjänstepension. Det beror på att det vuxit fram branscher utan kollektivavtal. Som egen företagare har man normalt sett heller inte någon tjänstepension. Då kan det vara klokt att sätta undan pengar till pensionen i ett privat sparande.

Just privat pensionssparande är något som bankernas rådgivare ofta säljer. Men det är inget måste, enligt Monica Petersson.

– Spara är alltid bra men det behöver inte vara i ett avdragsgillt pensionssparande. Det kan vara bättre att amortera på lån eller spara i andra typer av långsiktigt sparande, som fonder, värdepapper eller sparkonto med hög ränta. Det viktigaste i första hand är att ha en buffert för oförutsedda utgifter och att man klarar av sin vardagsekonomi.

Har man ett avdragsgillt privat pensionssparande kan man dra av upp till 1000 kronor i månaden på skatten – men tjänar man under cirka 36 000 i månaden lönar det sig inte enligt nuvarande skatteregler.

– Det avdragsgilla privata pensionssparandet är låst till det att man fyller 55 år. Det kan ju vara bra om man har svårt att låta pengarna vara men samtidigt ett problem om man behöver dem till något annat.

Bör jag placera aktivt placera min premie- och tjänstepension?

– Om du är intresserad av fonder kan du göra det. Annars är det bättre att du låter bli och ligger kvar i förvalsalternativen. Förvalen för tjänstepension och premiepension har både avkastningskrav och låga avgifter.

Det finns företag som mot en avgift erbjuder rådgivning eller förvaltning av din premiepension – i bland uppger dessa företag att de ringer på uppdrag av Pensionsmyndigheten. Men de är privata företag som drivs i vinstsyfte.

Många tar ut en årlig avgift på mellan 400 och 900 kronor och placerar dina pengar i fonder som kan vara dyrare än andra jämförbara alternativ.

– Se upp för höga avgifter. För att man som sparare ska tjäna på affären måste förvaltaren lyckas så pass bra att man först får tillbaka sin årliga avgift, sedan ska värdeutvecklingen vara ännu bättre för att du inte ska förlora på affären. Chansen att det ska gå så bra, år efter år under lång tid, är mycket liten.

Tycker man att det är roligt med fonder så har man möjlighet att själv påverka sin pension. Det finns också hjälp att få, dels av fondvalsguiden på Pensionmyndighetens webbsida och dels via Konsumenternas vägledning om bank och försäkring.

– Gör man ett val en gång bör man fortsätta vara aktiv. Titta en gång om året och fundera på om du ska placera om något.

På pensionsmyndighetens webbsida kan du byta placering för din premiepension.