Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du pengarna att räcka hela januari

Julmat, julklappar och nyårsfirande. I december är det lätt att göra av med mer pengar än man tänkt. Här ger Sara Stenquist från Konsument Gästrikland tips för att få pengarna att räcka hela januari.

Kring jul och nyår är risken stor att göra av med för mycket pengar. När lönen dessutom betalas ut innan jul kan det bli knapert i januari.

Sara Stenquist jobbar på Konsument Gästrikland, som kan ge både konsumentvägledning och råd om skulder. En tydlig budget är det första man bör göra för att klara månaden.

– Räkna på hur mycket pengar du faktiskt har över. Sedan får man säga till sig själv att det blir ett köpstopp. Och skippa reashoppingen, säger hon.

Fasta kostnader som hyra, el och telefonabonnemang är svåra att göra något åt på bara en månad. I stället gäller det att spara in på exempelvis mat och transporter.

Kanske finns något i kyl, frys och skafferi som går att laga mat på? Annars är rotfrukter liksom bönor och linser både billigt och klimatvänligt, tipsar Sara Stenquist.

Att ta med matlåda till jobbet är också ett sätt att få pengarna att räcka längre. Om man i stället för att gå ut och äta varje dag tar med sig lunch kan man spara hela 1 500 kronor på en månad enligt Konsument Gästriklands uträkning.

– En annan kostnad som man kan påverka själv är transport, att gå eller cykla i stället för att ta bilen. Det är sådana rörliga kostnader som man kan förändra själv, de fasta kostnaderna som hyra och el ska man ju alltid betala först, säger Sara Stenquist.

Gamla möbler eller kläder som man inte använder kan säljas och ge en extra slant. På lite längre sikt handlar sparsamheten i stället om att se över just de fasta kostnaderna.

– Hur bor jag, kan jag byta till en mindre lägenhet? Eller sälja bilen och åka buss i stället? Sådana frågor kan man ställa sig, säger Sara Stenquist.

Pengar finns också att spara för den som ser över elavtal, telefonabonnemang och andra tjänster som Netflix eller Spotify.

– Kanske är det dags att säga upp de som man inte använder speciellt mycket, säger Sara Stenquist.

Men för den som vet att pengarna kommer i slutet av månaden och bara behöver spara i januari tipsar Sara Stenquist om att se snålandet lite som en tävling.

– Se det som en utmaning att klara av den här månaden utan att låna pengar, säger hon.