Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så finner artisterna nya inkomstkällor

Annons

För några veckor sedan skrev jag en krönika om att artister letar nya inkomstkällor eftersom skivförsäljningen inte inbringar så mycket som det brukar, eller åtminstone borde.

Alex James från Blur gör numera ost, Aerosmithkillarna säljer motorcyklar och annat, Sting gör olivolja och Pengabrorsan tomatsoppa.

En annan variant är att göra saker så exklusiva så att det tangerar konst som Embassys senaste singel. Den kom i tre exemplar och om man inhandlade någon av dem på e-bay så fick man sitt namn ingraverat i vinylen.

Bob Hund föranledde sin comeback genom att sälja en skiva eller egentligen ett acetat fastlimmat på en Technics 1200, men då släpptes den också i ett enda exemplar. För formgivningen står Martin Kann och låttexten är inristad på plastlocket – med ett löfte att vinylen på äkta James Bond-manér kommer att självdestruera efter 30 lyssningar.

Absolut längst verkar trummisen Josh Freese gå. Tidigare har han som trummis i Guns’ n Roses, Nine Inch Nails och Devo haft en ganska stabil karriär som musiker. Om det nu är så att inkomsterna börjar sina eller om det bara är så att han kommit på en briljant idé är svårt att veta, men om ni köper hans nya album ”Since 1972” så kan ni göra det i en del olika varianter.

Enklast är väl det billigaste alternativet för sju dollar, då får ni ladda ned det själv plus att ni får tre videor på köpet. Är du villig att betala 50 dollar så får du dessutom inte bara en T-shirt utan också ett tack-ska-du-ha samtal från Josh personligen.

Om du hostar upp 500 dollar får du en signerad CD/DVD, T-shirt, signerad cymbal och ett par trumstockar. Sen får du möta mannen i fråga i Venedig för att tillsammans flyta i någon form av tank, där ni givetvis blir filmade och utlagda på Youtube. Dessutom avslutas kvällen med en middag på Sizzlers.

Om ni har råd med 5 000 dollar får ni, förutom ovannämnda, en specialskriven låt om er själv som kommer att finnas att köpa på i-Tunes. Ni får vara med tillsammans med Josh och regissera en video, som givetvis handlar om dig och naturligtvis läggs den ut på Youtube. Som om inte allt detta vore nog kommer han personligen att guida dig runt Disneyland och när sen kvällen kommer så ska ni ”get drunk together” som han sublimt uttrycker det. Sen kommer Stone Gossars från Stone Temple Pilots ringa upp dig och berätta om sin favoritlåt på plattan.

Det finns några fler alternativ i pris också, alla väldigt begränsade men den raraste är givetvis den dyraste som inte kostar mindre än 75 000 dollar och den finns i bara ett enda exemplar.

Då får du givetvis allt ovanför men dessutom får du hänga med på turné ett par dagar, han kommer att skriva ett 5-spårs EP om dig och ditt livs historia.

Du får vilket av hans trumset som du vill men bara ett. Du får käka konstiga svampar och cruisa i Dannys (Tool) Lamborghini, sedan kommer Josh att spela i ditt band för en månad, dvs. repa, spela live och efterfesta med groupies etc. Om du däremot inte har ett band så blir han din personliga assistent för en månad, (bara veckodagarna, inga helger), sen ska ni ta en Limo ner till Tijuana och han ska där visa dig hur man gör staden (finns risk att det blir lite illegalt skriver han också). Om allt inte skulle vara nog får du trapetslektioner från Josh och Robin (Nine Inch Nails) och efter det åker ni hem till Robin där hans fru har gjort lasagne till er alla.

Ja, vad ska man säga? Nu behövs det bara en saftig lottovinst så får man träffa en äkta trummis.

Peter Alzén

peter.alzen@telia.com

PS Vet ni hur många trummisar det behövs för att byta glödlampa? Inga, de har maskiner som gör allt trummisar kan numer. DS