Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du begagnade flytvästen

Nu är det högsäsong för flytvästförsäljning, inte minst på andrahandsmarknaden. Men köper man en flytväst begagnat är det några saker man bör tänka på, särskilt för barnvästar.

Annons

– Undersök den noga. Kolla att inte tyget är löst runt flytkuddarna, då har de tryckts ihop och har sämre flytkraft. Se också att spännen och remmar är hela, säger Karin Brand, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet.

Hon uppmanar till försiktighet om man ska köpa en begagnad flytväst. Men också vid köp av en ny.

– Köp aldrig en flytväst att växa i, det viktigaste är att västen sitter ordentligt.

I en räddningsväst är det benens tyngd som håller huvudet uppe. Är västen för stor och barnet sitter för högt upp hamnar flytkraften för långt ner och benens tyngd håller då inte överkroppen och huvudet tillräckligt högt upp ur vattnet.

– Har man ett barn som väger 18 kilo och en flytväst upp till 15 kilo som sitter bra är det bättre att behålla den än skaffa en som är lite för stor, säger hon.

Kilomärkningen är främst ett riktmärke som berättar hur stor kroppsvolym en viss vikt i regel utgör. Inte en märkning på hur många kilo flytvästen kan bära. Alla räddningsvästar har en flytkraft på 100 newton vilket innebär att den ska vara tillräckligt stark för att vända en person till ryggläge. En tredjedel räcker för att hålla en vuxen person flytande.

Karin Brand tycker också att man ska provbada med flytvästen inför varje säsong. Dels för att kolla att man flyter som man ska och dels för att lära känna sin flytväst. Det gäller särskilt barn.

– Det kan vara skrämmande att ramla i vattnet. Därför är det bra att man känner sig trygg med västen om det händer.

Medan endast simkunniga bör ha seglarväst ska barn inte ha uppblåsbara västar alls.

– Ett barn under 40 kilo ska aldrig ha en uppblåsbar väst. De blir väldigt stora när de blåses upp och ett barn kan nästan kvävas i den.

De uppblåsbara västarna rekommenderar hon enbart för specialintresserade.

– Man ska vara medveten om att det är en tekniskt avancerad produkt som ska underhållas. Ofta kan man lämna in den på service på köpstället, säger hon.

Annons