Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Så fruktansvärt beklämmande"

SANDVIKEN
Här på Svarvargatan i Sandviken bodde den 50-årige vansinnesföraren. I lördags körde han in i folkmassan på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Två personer dog och minst 15 skadades.

- Han är en väldigt försynt och vänlig man, artig och omtänksam. Jag fattar inte att han kan ha gjort det här. Det är så fruktansvärt beklämmande, säger den äldre kvinna som var hans hyresvärd och som även blev hans vän.
Så sent som i fredags, dagen före vansinnesfärden, hälsade 50-åringen på henne.
- Han hämtade en del saker som han hade förvarat hos mig, saker som han sa att han skulle sälja till någon återförsäljare i Gamla stan, berättar hon.
Sakerna ska 50-åringen ha inhandlat under resor i Indonesien.
På lördagen fick hans före detta hyresvärd höra talas om vansinnesfärden i Stockholm.
- Jag blev så orolig för honom. Jag visste ju att han skulle till Gamla stan och var rädd att han fanns bland de skadade, säger hon.
I måndags fick hon veta att det var 50-åringen som suttit bakom ratten. Han är nu häktad, misstänkt för att ha dödat två personer och för att ha försökt döda flera andra.
- Jag är fortfarande alldeles chockad. Jag kunde och kan inte tro det. Han är så snäll. Så vill jag verkligen beskriva honom. Kan han på något sätt hjälp någon så gör han det, säger hon.
Hon säger att hon inte uppfattade honom som psykiskt sjuk.
- Nej, det gör jag verkligen inte, men jag vet att han har haft tankar om att människor skulle förfölja honom. Jag tror att han själv funderade över om det egentligen var verkligt. Men det går att föra ett normalt samtal, som med vilken annan människa som helst, med honom.
Det var 1996 som mannen hyrde en lägenhet i kvinnans hus på Svarvargatan. När han sedan flyttade höll han kontakten med henne.
- Sen har han dykt upp här ibland, säger hon.
50-åringen kom till Sverige 1986 från Iran. Han bodde sedan utomlands i olika perioder, men återvände till Sverige 1996 då han alltså flyttade till Svarvargatan i Sandviken.
- Jag fick intrycket när han bodde här att han inte hade några riktiga vänner. Han träffade någon kompis någon gång ibland bara. Han berättade att han inte hade någon kontakt med sin familj i Iran och att han hade haft det svårt där, säger hans före detta hyresvärd.
50-åringen förnekar brott. Han ska nu genomgå en så kallad paragraf sju-undersökning, en mindre psykundersökning. Hans egen förklaring till händelsen är att han var förföljd och att hans bil fjärrstyrdes in i folkmassan på Västerlånggatan.
Den 17 juni ska åtal mot honom vara väckt vid Stockholms tingsrätt

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se