Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så håller du huden ung

Fräsch hud utan rynkor – jakten på evig ungdom är intensiv i vårt samhälle. Men det naturliga åldrandet går inte att bromsa. Men vi kan undvika att åldras i förtid genom att hålla oss ifrån solen, cigaretter och socker.

Annonser som utlovar färre rynkor om du smörjer dig med en viss kräm. Veckotidningar som ger tips på ansiktsmassage för vackrare hy. Men frågan är om det verkligen går att förhindra att linjerna får fäste i ansiktet?

Svaret är både ja och nej, menar Harry Beitner, docent och överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det kronologiska åldrandet kommer att göra sig påmint hur mycket vi än försöker stoppa det.

– Det är en del av livets gång och hur fort det går styrs av våra gener, säger han.

Det som går att påverka är det livsstilsbetingade åldrandet. Framför allt bör man fimpa och hålla sig ifrån solen:

– Rökning, liksom överkonsumtion av alla typer av gifter, som alkohol och droger, påskyndar åldrandet av hela kroppen – och därmed också huden. En 40-åring som rökt i 20 år har en hud som motsvarar en 55-åring som inte har rökt, säger Beitner.

Detsamma gäller för solen, säger han. De ultravioletta strålarna förändrar fördelningen av hudens kollagen och elastin, två typer av fiber. Det ger upphov till rynkigare hud med ett förtjockat utseende.

Helena Nyblom är läkare och författare till en rad böcker om hälsa, bland annat ”Supermat, vägen till ett friskare liv.” Hon betonar hon hur viktigt det är att skydda sig från solen och tipsar om hur man kan äta för att tåla de skadliga strålarna bättre. Hon hänvisar till en rad studier som visar att det finns födoämnen som har en neutraliserande verkan på de fria syreradikaler som uppstår vid solning.

– För några år sedan stod det på löpsedlarna att man blir rynkfri av jordgubbar. Det blir man ju naturligtvis inte, men det finns en poäng i resonemanget. Jordgubbar innehåller antioxidanten ellagsyra, som fungerar just som ett slags solskydd. Det finns även i tranbär, granatäpple och björnbär.

Det omvända gäller för produkter som innehåller snabba kolhydrater, som kakor, godis och läsk.

– Sockret påverkar kollagenet i huden så att man tål solen sämre. För många höga blodsockertoppar påskyndar även hudens åldrande i sig, eftersom kollagenet skadas, säger hon.

Men hur är det då med ansiktskrämer? Kan de hjälpa oss att hålla oss yngre längre?

– Kvinnor använder oerhört mycket medel i ansiktet, men har inte bättre hy än män för det. Den kronologiska åldringsprocessen stoppas inte upp, säger Harry Beitner.

Däremot, säger han, går det att påverka det åldrande som uppkommit genom solexponering. Mest vetenskapligt dokumenterat är en kombination av solskyddsmedel som blockerar solens kort- och långvågiga ultravioletta strålning och retinoider. Det senare går även under namnet vitamin A-syra. Eftersom behandling med retinoider ofta ger biverkningar går detta enbart att få på recept.

Näst bäst effekt mot solskadad hud har liponsyra, som har färre biverkningar och därför går att köpa i den vanliga handeln.

– Liponsyra finns i några krämer och har visat sig minska solframkallade rynkor. I övrigt finns det gott om produkter som utlovar föryngringseffekter, men i de flesta fall saknas vetenskapliga studier, gjorda av oberoende forskare, som kan styrka påståendena.

Minna Tunberger/TT Spektra

minna.tunberger@ttspektra.se