Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här ser Tierp Arenas TTA-bana ut

Under fredagen offentliggjordes sträckningen på den nya racingslingan vid Tierp Arena.

Den 15 september körs den första tävlingen, ingående i TTA-Elitserien.

Annons

Ända sedan slutet på 60-talet – när banan vid Skarpnäck söder om Stockholm beslutades läggas ner – har frågan om en ny permanent racingbana i Mälardalen stötts och blötts.

Det ena projektet efter det andra har lanserats – och lagts ner. Har det inte fattats pengar så har planerna krockat med miljöintressen.

Men nu ska alltså drömmen bli verklighet. Europas främsta dragracinganläggning, Tierp Arena, kommer nu att kompletteras även av en racingbana av yppersta klass. En utopi har blivit verklighet!

– Vi har arbetat fram en bana som är av absolut senaste mått. Banslingan kommer att leverera spännande racing för publik och ge en sann utmaning för racingförarna.

– Vi ser fram emot att välkomna TTA och alla racingfans i Sverige till en ny racingupplevelse bara 12 mil norr om Stockholm, säger Lars Erik Lindberg på Tierp Arena.

Banan, som går medurs, mäter 2510 meter och innehåller en av Sveriges längsta raksträckor, öppna hårnålar som byggts med Formel 1-banor som mall och blixtsnabba, utmanande kurvor.

– Vi har fått till en bra mix av snabba kurvor och breda hårnålar som öppnar upp för utmärkta omkörningsmöjligheter. Banan är som en blandning av Silverstone och Hockenheim, jag tvivlar inte en sekund på att vi kommer få riktigt häftiga tävlingar där, säger Richard Göransson som varit delaktig i utformningen av banan.

Allt utspelar sig framför läktare med kapacitet för 20 000 sittande åskådare som kommer att kunna se i stort sett hela banan.

– En arena av världsklass, ett av Sveriges största publikupptagningsområden och en bana som innehåller det mesta för både publik och förare. Upplägget kan inte beskriva som något annat än fantastiskt och det känns oerhört motiverande för samtliga i mästerskapet, säger Thomas Johansson, sportchef för TTA – Elitserien i Racing.

Arbetet med att konstruera banan med asfaltering och säkerhetsarbete har inletts och kommer att slutföras i slutet av augusti.

En officiell invigning för media kommer att hållas i början av augusti.

026-15 93 80