Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här ska framtidens Gävle se ut – om Polhemseleverna får välja

– Vi ville ha närhet till vattnet, men också till Gävle stad, säger Maja Halleryd, elev på Polhemsskolan.
På torsdagen redovisade de sina förslag på hur Gävle kan växa med 10 500 nya bostäder fram till år 2030.

GD har tidigare berättat om kommunens förslag till översiktsplan för år 2030. Planen visar hur Gävle kan växa i två olika riktningar, en nordlig och en öst-västlig. Totalt behöver det byggas 10 500 nya bostäder, enligt beräkningarna. Förslaget är nu ute på så kallat samråd där alla som vill får tycka till.

Den uppgiften har eleverna i årskurs två på Polhemsskolans teknikprogram, inriktning samhällsbyggnad, tagit på allvar. Sedan höstlovet har de jobbat med att utforma sitt framtida Gävle. På torsdagen redovisade de sina förslag i form av små miniatyrlandskap med hållbara, energisnåla bostäder.

– Vårt bostadsområde ligger mellan Furuvik och Gävle, vid vattnet eftersom vi skulle vilja bo så i framtiden, berättar eleven Hannah Lindberg.

I bostadsområdet de byggt finns både par- och lägenhetshus med gemensam parkering, lekplats och små vägar.

– Det är jättekul att vi fått jobba på uppdrag av kommunen, det känns som att man verkligen blir tagen på allvar. Kul att få jobba kreativt också, säger Hannah Karlsson.

Flera representanter från Gävle kommun där och tittade på utställningen, däribland hållbarhetsutvecklaren Bodil Dürebrandt.

– Jag vill scanna av hur eleverna tänkt kring den miljömässiga hållbarheten. Där har jag sett att de flesta lyfter just solceller som en del av energianvändningen i hus och det tycker jag är jättespännande, sa hon.

Eleverna hoppas nu att kommunen ska göra verklighet av deras förslag.

– Eller i alla fall att de får inspiration. Vi har ju arbetat utifrån de styrdokument som de presenterat för oss, sa eleven Joel Hartikka.

LÄS MER: Här byggs för 100 000 Gävlebor – via vår karta hittar du artiklar, bilder och tv-inslag från alla större byggprojekt