Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så härligt att avnjuta!

Ale Möller Band är nominerat till Nordiska rådets musikpris 2009. Anledningen till att de är nominerade är också anledningen till att det var så härligt att avnjuta dem tillsammans med Kulturskolans elever och lärare denna lördagskväll. Det är innovativt, banbrytande och mångkulturellt – och i Gevaliasalen kunde jag faktiskt inte se ett enda tomt säte.

Över hundra kulturarbetare har gjort denna kväll möjlig, vilket även skapat en gemytlig trängsel på scenen. Alla släppte fram varandra och turades om att vara i rampljuset.

Musiken var nykomponerad och texterna handlade om så vitt skilda saker som kärlek, solen och jordnötsplockning. Även om jag som oftast inte förstod språket de framfördes på så förstod vi nog alla andemeningen i låtarna.

Det var alltså ett härligt experimenterande med musik från Jordens alla hörn vi bjöds på – men alla Kulturskolans uttrycksformer fick plats att visa upp sig. Även teatereleverna gjorde ett roligt framträdande kring formen kylskåpspoesi, där även konsertens publik fick ha ett finger med i spelet.

Ale Möller har sagt att det är i olikheternas möte det nya och fascinerande uppstår, och efter gårdagens tillställning är jag benägen att hålla med. I vissa låtar kan man höra influenser från tre världsdelar samtidigt – och även vår egna svenska tradition får så klart också plats.

Såväl elever som lärare, Ale Möller Band och publiken fick alla ut något av kvällens konsert. Måste jag välja något som jag kommer att komma ihåg extra mycket så är det Jwan Hajos elever i det kurdiska stränginstrumentet saz. De gjorde ett inspirerande framförande och hade jag inte kommit i går kväll hade jag aldrig ens vetat vad saz är. Och får jag sia om framtiden så tror jag att Kulturskolans elever går en ljus framtid till mötes.

Ronnie Hammarstedt