Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så klarar du dig i julhetsen

Julhandeln väntas slå rekord i år igen och en tredjedel av svenskarna är stressade inför shoppandet.

– Ge bort en upplevelse i stället för saker, säger konsumentvägledare Kristina Fält.

Enligt HUI Researchs prognos kommer julhandeln att slå rekord i år igen. Förutom fjolåret har den gjort det 17 gånger i rad. Mest väntas E-handeln öka.

Nina Saunamäki har tillsammans med sin familj bestämt att de ska skippa julklappar i år.

– Det finns ju en tradition av att man ska köpa massa saker så det gäller att bestämma sig för att inte halka in i det och handla som vanligt.

För fem veckor sedan föddes hennes dotter Eva och hon vill ha mer pengar över till henne i stället för att lägga det på julklappar.

– Jag vill inte ha någon julklapp i år heller, det räcker gott med julmat och att ha Eva i famnen vid granen.

Enligt en undersökning som Ebay och Tradera låtit göra känner sig en tredjedel av svenskarna stressade inför julhandeln. Förutom spanjorerna stressar vi mest i Europa.

– Det är ledsamt att julen ska kretsa kring pengar i stället för att umgås, säger Kristina Fält på Konsument Gästrikland.

Hennes och kollegan Elin Olssons råd är att ge bort upplevelser i stället för julklappar.

– Bjud på en picknick i vår eller planera en utflykt som personen skulle uppskatta och som inte behöver kosta så mycket pengar, säger Elin Olsson.

Att köpa presentkort kan vara en god idé om man inte vet vad en person vill ha. Men det är inte helt oproblematiskt.

Vid Norges Handelshöyskole har en professor räknat ut att utan går förlorade varje år.

– Presentkort ska man vara försiktig med. Går butiken i konkurs är det inte ens värt pappret det är tryckt på. Byter butiken ägare är det inte säkert att den nye accepterar kortet. Kolla hur länge det gäller och om det finns andra begränsningar på det innan du köper det, säger Kristina Fält.

Var fjärde svensk oroar sig för att inte ha råd med julklapparna, enligt en undersökning som lånförmedlarföretaget Advisa har låtit göra. Lika många pressas till att köpa mer än de har råd med.

Det förvånar inte Gävles konsumentvägledare.

– Vi får flest samtal om skuldrådgivning i februari, säger Kristina Fält.

– Ja, många halkar efter i sin ekonomi efter storhelgerna och har det tufft i januari. I februari har skulder och räkningar hopat sig och då spricker det, fyller Elin Olsson i.

De varnar för att falla för frestelsen med räntefri kredit.

– Det är inte kul att betala för julen under kommande månader. Gör man det ändå ska man vakta inbetalningarna som en hök. Långivarna vill inte ha betalt i tid – de vill ha ränta. Missar man en betalning kan det stå en väldigt dyrt, säger Kristina Fält.

Men konsumentvägledarnas främsta råd är att inte låta julhandlandet skena iväg. Ju mer ansträngd ekonomi man har desto viktigare är det att veta hur mycket pengar man kan göra av med.

– Tillsammans med de man firar jul med kan man bestämma att alla bidrar till julbordet. Alla kanske inte behöver köpa julklappar till alla heller, man kanske kan köpa till en person var, säger Kristina Fält.