Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så länge män kränker kvinnor kommer kvinnojouren att behövas

Annons
I dag, som resten av årets dagar, blir kvinnor utsatta för våld av män i sin närhet, i Gävle, i Sverige, i världen, skriver Katja Byström. Observera att bilden är arrangerad.

Hur gärna man än skulle önska att en internationell dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor inte skulle behöva finnas, hur gärna man än skulle vilja att kvinnojourer inte hade något att göra så är det fortfarande så att ungefär var tredje kvinna utsätts för våld, skriver Katja Byström, ordförande i Kvinnojouren Blåklockan.

”Var har du varit? Varför tog det så lång tid?”

”Ska du verkligen ha på dig den där?”

”Du är så jävla korkad.”

”Din värdelösa hora.”

Han skriker.

Han slår sönder en tallrik: ”Men jag skulle aldrig skada dig”.

Han har sex med henne trots att hon inte vill.

Han knuffar in henne i väggen.

Han slår.

I dag, den 25 november, är det den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, utropad av FN.

I dag, som resten av årets dagar, blir kvinnor utsatta för våld av män i sin närhet, i Gävle, i Sverige, i världen.

I dag, som resten av årets dagar, trycks kvinnor ner och misshandlas psykiskt av män, tvingas till sex, hotas, begränsas. I Sverige dödas ungefär 13 kvinnor varje år, oftast av en närstående.

35 procent av världens kvinnor har upplevt antingen fysiskt och/eller sexuellt våld. I vissa länder har uppemot 70 procent av kvinnorna utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld under sin livstid från en intim partner, enligt världshälsoorganisationen WHO.

I Gävle svarade ungefär var tredje person i en kartläggning att de utsatts för våld i nära relationer, och samma kartläggning visar att kvinnor i högre grad än männen varit utsatta för upprepat våld, med allvarligare konsekvenser och i högre utsträckning begränsats och levt i rädsla.

Samma kartläggning, som genomförts på initiativ av Gävle kommun i arbetet med att förebygga våld, visar också att bara sex procent av dem som utsatts för våld har polisanmält det och att många av de som svarat beskrev att det stöd de fått när de sökt hjälp varit bristfälligt. Våld i nära relationer är omgett av skuld och skam och gör att många också tycker att det är svårt att söka hjälp.

Till Kvinnojouren Blåklockan söker sig ungefär 200 kvinnor varje år, i år är det troligtvis ännu fler (statistiken är inte sammanställd ännu). På jouren kan kvinnor som utsatts för våld av en partner, nu eller tidigare, eller som utsatts för sexuella övergrepp få samtalsstöd. Jouren kan också hjälpa till med myndighetskontakter och driver också ett jourboende för kvinnor och barn som akut behöver skydd. Tjejjouren Vulcana stöttar tjejer via en chatt.

Kvinnojouren Blåklockan har snart funnits i 40 år och medvetenheten kring mäns våld mot kvinnor har ökat avsevärt under de åren – mycket tack vare det ideella arbete som medlemmarna i Blåklockan liksom andra kvinnojourer gjort.

Men även om medvetenheten i samhället har ökat och kommunerna, inte minst Gävle kommun, har bättre kunskap och möjlighet att hjälpa kvinnor som utsatts, så fyller kvinnojouren en viktig funktion i och med att vi ofta är den första kontakt som en utsatt kvinna tar, hos oss finns möjligheten att vara anonym på ett annat sätt än vid myndighetskontakt, och hos oss finns personal med expertkunskaper i ämnet och dessutom ideellt arbetande, utbildade jourkvinnor.

Hur gärna man än skulle önska att en internationell dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor inte skulle behöva finnas, hur gärna man än skulle vilja att kvinnojourer inte hade något att göra så är det fortfarande så att ungefär var tredje kvinna utsätts för våld. Fortfarande kränks kvinnor. Fortfarande tvingas kvinnor till sex.

Och därför kommer Kvinnojouren Blåklockan att fortsätta med vårt arbete.

Katja Byström

ordförande i Kvinnojouren Blåklockan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons