Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många sökte skuldsanering i Gävle i fjol – "skuld går hand i hand med ohälsa"

Kronofogden får in allt fler ansökningar om skuldsanering. I länet ökade antalet med fyra procent i fjol. Men Gävle går mot strömmen.

Här har ansökningarna i stället minskat med 13 procent – från 148 till 127 stycken.

I Hofors har antalet skuldsaneringar samtidigt ökat med 33 procent. I Ockelbo har de minskat med 40 procent.

Sandviken ligger still och fick exakt lika många 2015 som 2014: 48 ansökningar.

Läs mer: Premium: Gävleborna toppar skuldligan i länet

Totalt i landet fick Kronofogden i fjol in 11 200 ansökningar om skuldsanering. Det är en ökning med 12 procent jämfört med 2014. Ansökningarna har nästan fördubblats sedan 2009, skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.

Skuldsanering innebär att den skuldsatta slipper betala hela eller delar av sin skuld. Av de beslut som fattades 2015 beviljades två tredjedelar skuldsanering.

Vid 2015 års slut fanns 285 pågående skuldsaneringsbeslut i Gävle kommun. I Sandviken fanns 100, i Hofors fanns 44 och i Ockelbo fanns 15 pågående beslut.

Andelen skuldsatta Gävlebor har minskat från 4,2 procent till 3,9 procent mellan 2014 och 2015. Så många finns alltså i Kronofogdens register.

– Det är bra att ansökningarna om skuldsanering har minskat och att fler tar ansvar för sin ekonomi. Det är en samhällsvinst att hjälpa folk ur skuld, eftersom skulder går ofta hand i hand med ohälsa. Men det betyder inte att behovet av oss som budget- och skuldrådgivare har minskat. Hit fortsätter en stadig ström av människor, säger Sara Stenquist, chef på Konsument Gästrikland.

Där finns hjälp för dig som vill bli av med skulder och få koll på din ekonomi.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!