Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så röstade politikerna om dagis

GÄVLE Av 13 ledamöter i barn- och ungdomsnämnden röstade tio för nedläggningen av minst fyra förskolor samt Grååsens skola.
Elva ledamöter röstade för en nedläggning av kvarvarande öppna förskolor.
Nedläggningen av förskolorna innebär att barngrupperna i förskolan växer till 18 barn i snitt. Därmed bryts vallöftet om maximalt 15 barn i grupperna.

Onsdagens beslut i barn- och ungdomsnämnden innebär att Krusbärsvägens förskola på Sätra, Flygelgårdens förskola på Brynäs, Barnängsgården i Hille och Fruns Hage på Söder/Hemsta avvecklas från hösten 2004. Barnängsgården tas eventuellt över av Spunkens personalkooperativ.
Nämnden beslutade också att förvaltningen på bästa möjliga sätt, så snabbt som möjligt, ska minska förskolans kostnader med 23 miljoner kronor. Det innebär bland annat att ett tiotal förskoleavdelningar stängs.
Det var en relativt enig nämnd som tog besluten.

Jens Leidermark, s, ordförande. Röstade ja till nedläggningarna.
Han menar dock att man ska försöka göra så effekterna blir så små som möjligt.
Barntätheten ska justeras genom att reglerna för vem som får ha barn på dagis stramas åt. Barn till arbetslösa ska få vara på dagis under begränsad tid på dagen.
I fortsättningen ska också principen vara att om en förälder är ledig från jobbet så ska barnet inte vara på dagis.
- Det kommer att drabba föräldrarna, säger Jens Leidermark.
Dessutom säger han att vissa avdelningar på förskolorna kan få mer pengar än andra. Grupper med små barn är ofta i större behov av resurser än andra.

Åsa Pehrson, s, vice ordförande röstade även hon ja till nedläggningarna.

Manuel Echeverria, s, - ja

Anette Lövenius, s, - ja

Morgan Öberg, s, - ja

Nickolas Engman, s, - ja

Birgittha Bjerkén, moderaterna, röstade ja.
Hon menar att partiet inte direkt brutit något vallöfte.
- Vårt mål har varit att få ner barnantalet men vi har aldrig satt något tak.
Hon beklagar beslutet men tycker inte att man har något annat val med den ekonomiska verklighet som finns. Maxtaxan har gett längre vistelser på dagis och ökade kostnader för kommunen.
- Det är inga roliga beslut. Det är inte så roligt att vara politiker i en sådan här nämnd just nu.

Mattias Lundberg, m - ja.

Sven-Gunnar Hultman, kd - ja

Pierre Kjellin, fp - ja

Bo Brügge, fp - röstade nej till nedläggningen av förskolorna liksom mot nedläggningen av Grååsens skola. Han ville i stället skjuta upp besluten. Han röstade däremot för en avveckling av kvarvarande öppna förskolor.
Bo Brügge tycker att beslutet om förskolorna har gått alldeles för fort. Förslaget om vilka förskolor som ska läggas ned har varit offentligt i en vecka.
- Den demokratiska processen är jätteviktig. Folk måste få prata igenom ett sådant förslag. Det finns en mänsklig aspekt i det här. Det handlar inte bara om lokaler.
Vad gäller det brutna vallöftet om barngrupperna anser han att samtliga partier är alla lika goda kålsupare. Det var fel att lova 15 barn i grupperna när det tidigt stod klart att löftet inte skulle gå att hålla, anser han.
Bo Brügge säger att han förstår att något måste göras.
- Det förstår jag också men jag tycker inte vi ska stressa iväg och ta ett dåligt beslut.

Ulla Andersson, v, röstade nej till samtliga nedläggningsförslag.
Vänsterpartiet yrkade på en återremiss av den framtida förskoleverksamheten.
- Vi anser inte att förskolans besparingar ska vara dubbelt så höga som skolans. Det anser vi vara en bestraffning mot förskolan för att grundskolan inte klarar av att hålla sig inom fastställda budgetramar, skriver partiet i sitt yrkande.
De ville i stället ta fram ett alternativt besparingsförslag och yrkade på återremiss.
Även vänsterpartiet ville vänta med beslutet om nedläggningen av Grååsen och röstade också mot beslutet att avveckla de öppna förskolorna.

Niels Hebert, mp, röstade nej till samtliga nedläggningsförslag och anslöt sig till vänsterpartiets yrkanden.

Karin Bergkvist