Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Gävletjejerna krossa fördomar – med hjälp av fotbollstvillingarna Ravelli

Julia Överbring och Elvira Eriksson vill att vi ska prata mer om fördomar. De har skrivit en ny lärobok och Thomas Ravelli är en av de intervjuade.
– Jag var jättenervös innan för att prata med en kändis, men han tog bort en fördom hos mig, säger Elvira.

Gävle tjejerna brinner för ämnet. Vi bär alla på fördomar av olika slag och nu vill de lyfta fram dem i ljuset. Som UF-företagare har de skrivit en ny lärobok "Not Too Different" som de tänker lansera i skolorna.

I mars är det UF-mässa i Sandviken och då tävlar Julia Överbring och Elvira Eriksson med sin affärsidé.

– Vi vill sprida vårt budskap om fördomar för att motverka mobbning och kränkningar. I boken har vi skapat olika dilemman som lärarna kan utgå ifrån för att diskutera på skolorna.

Läs mer: Gävleborg bäst i landet på UF – så många gymnasieelever driver företag

De har intervjuat olika människor om hur de ser på fördomar. Högstadieelever berättar att den som har märkeskläder lätt ses som snobbig och den med utländsk bakgrund som annorlunda. Fotbollstvillingarna Thomas och Andreas Ravelli medverkar också i boken. De reflekterar över att tjejer har haft det tufft inom fotbollen.

– När vi sökte efter finansiering fick vi kontakt med dem. Vi sålde deras produkter för att få in pengar och då frågade vi om vi fick intervjua dem.

När Elvira skulle ringa upp Thomas var hon riktigt nervös. Hon hade sett honom på TV i Mästarnas mästare och trodde att han skulle vara en ytlig kändis. Men hon tog mod till sig och det visade sig att han var på skojhumör. Han började skämta med henne direkt och frågade varför hon hade samma namn som blåtira-läsken. Hon skrattade högt och nervositeten gick över. Snart pratade de om allvarligare saker och Thomas kom på att ett nyfött barn inte har några fördomar och ju äldre man blir desto mer åsikter får man. Han tyckte det var viktigt att ifrågasätta sig själv.

– Han var verkligen jättetrevlig och tog bort en fördom om kändisar hos mig.

Både Elvira och Julia har stött på fördomar genom åren. Julia råkade ut för en bara härom dagen. Hon har alltid tyckt mycket om reggaemusik och pratade om det.

– Då fick jag frågan om jag använder droger också och det kändes inte kul. Min musiksmak har verkligen inget med droger att göra.

Nu ser tjejerna fram emot att åka runt i skolorna och göra reklam för sin bok. I den hänvisar de till Skolverkets kursplan där det står att alla elever ska få kunskaper i skolan som hjälper dem att förstå andra och ta ansvar. Boken är illustrerad av elever i Sandvikens Montessoriskola och Vikingaskolan i Gävle och stödjer Plans arbete. Varje såld bok ger ett barn i världen ett eget födelsebevis.

– Vi har en klasskompis som inte hade något födelsebevis när han kom till Sverige så vi vet vad det betyder att inte ha samma värde som andra.

På UF-mässan hoppas de vinna något pris, de har anmält sig i tre kategorier; Årets vara, Årets samhällsentreprenör samt Årets affärsplan. Men den största vinsten är ändå att få uppmärksamma ämnet. De vill att alla ska diskutera fördomar mer, både på skolorna och i samhället i stort. Det skulle göra världen till en bättre plats.