Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska östersjöfisken bli giftfri

Mindre gifter i Östersjöfisken skulle ge bättre lönsamhet till Gävlefiskare och minska transporter som den importerade fisken bidrar till. Hur det ska ske undersöks nu i ett forskningsprojekt.

Det var fiskare vid Norrlandskusten som själva kom med initiativet till studien. De har sett att halterna av dioxiner och andra föroreningar går att sänka med olika metoder och vill kunna slå fast att det fungerar.

Det skulle betyda mycket för fiskarna utanför Gävles kust.

– Fiskare har svårt att sälja till många affärer, folk är livrädda för att äta fisk härifrån, säger Håkan Sundberg.

Han ägnar sommarhalvåret ute på sjön och säljer större delen av fångsten på Gåsholma Fisk och Sommarcafé som han driver tillsammans med sin familj.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska barn, ungdomar och fertila kvinnor inte äta strömming eller vild lax från Östersjön mer än två till tre gånger per år. Övriga vuxna bör inte äta den mer än en gång i veckan.

För foster och små barn kan dioxin ge hjärnskador och påverka immunförsvaret, dessutom kan det påverka spermierna så att det blir svårare att få barn när man blir vuxen. För vuxna kan risken för cancer öka.

Enligt EU:s regler får man egentligen inte sälja fisken alls, halterna är över EU:s gränsvärden. Men Sverige har ett undantag från EU:s gränsvärden som bygger på förutsättningen att Livsmedelsverket informerar om riskerna med att få i sig höga värden av gifterna.

Skulle man få ner halterna av dioxin och andra föroreningar skulle det innebära en större efterfrågan på fisken från Östersjön, både här och i länder runt omkring.

Forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet har nu tillsammans med kustfiskare från länen i Norrland startat ett projekt som ska undersöka vilka metoder som kan minska föroreningar i fisken.

De kommer bland annat se på hur dioxinhalten varierar under året och under fiskens levnadstid.

I strömming ökar halten ju äldre fisken blir, enligt projektledare Magnus Karlsson. Den lägger också på sig mer fett innan den ska leka och det är i fettet som halten av dioxiner är som högst.

– Fiskar man yngre strömming kan man få lägre halter, säger han.

Målet är att kunna gå ut med information till fiskare och konsumenter om hur man ska ta upp och bereda fisken för att få så lite gifter som möjligt.

En förstudie är nu i gång och om projektet blir finansierat kommer det att löpa över tre år.

Fisket utanför vår kust är en krympande sysselsättning. Få unga söker sig till yrket. Men med en lägre halt av dioxiner och andra föroreningar tror både Håkan Sundberg och Lars Gunnar Bergman, fiskare från Norrsundet, att trenden kan vända.

– Det finns ingen framtid annars. Men då skulle det finnas det, säger Lars Gunnar Bergman.