Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska SD bli finare

/
  • Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (th) håller tal under partiets landsdagar.

Sverigedemokraterna (SD) vill inte bli sedda som en samling unga arga män.

Partifolket uppmanas nu att tänka på klädsel, se glada ut och uttrycka sig försiktigt i sociala medier.

Annons

SD planerar att 2014 gå till val som ett parti med en mjukare framtoning. Partiet har bland annat bytt etikett till "socialkonservativt". Nyligen infördes internt nolltolerans för oacceptabla uttalanden. Nu ska en kommunikationsplan få partifolket att bli bättre på att förpacka politiken, använda samma språk och tala med en röst.
Planen presenteras vid SD:s kommunkonferens i Västerås i helgen. I den står: " Det finns tvivelsutan visst fog för nidbilden av oss sverigedemokrater som unga arga män". Samtidigt konstateras att SD inte längre är ett "litet marginaliserat parti som aldrig får komma till tals".

Reglerat twittrande

Därför uppmanas SD:are bland annat att inte förmedla negativa signaler såsom ilska och bitterhet, tänka på klädsel och på om de ser sura eller glada ut. Svordomar och stötande begrepp ska undvikas.
Striktare förhållningsregler införs när det gäller sociala medier. I planen konstateras att partiföreträdares twittrande och uppdaterande på Facebook inte sällan skadat partiet. Och det gäller inte bara kommunpolitiker.

Varning för ironi
Till exempel har partisekreteraren Björn Söder hamnat i blåsväder efter att på Facebook uppfattats som att han ifrågasatte Loreens svenskhet efter segern i schlager-EM. Andra högt upp i partiet orsakade upprördhet med sitt twittrande bara några timmar efter bombdådet i Oslo.
Nu slås fast att man företräder partiet i alla sammanhang och en varning utfärdas för att använda sarkasm, ironi och kompisjargong i sociala medier. Partifolket varnas också för att länka till kontroversiella politiska aktörer, eftersom det kan uppfattas som att man sympatiserar med dennes alla åsikter.

TT

Mer läsning

Annons