Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska SIF forcera alla parkerade bussar

Han har aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag förut. Nu måste Anders Boman lyckas med något som Sandvikens IF inte klarat av på 23 år.

Klubben har haft unga tränare förut, John Wall var bara 27 år när han tog över efter Jimmy Haaranen 2008.

Anders Boman tar också över efter Jimmy Haaranen, i ett läge när han egentligen har allt att förlora. Spelbolagen tävlar i att sätta lägsta oddset på SIF, och i omgivningens ögon är allt annat än en serieseger ett fiasko.

Men senaste gången Sandviken vann just en division 2-serie var så långt tillbaka som 1991.

Sven-Olov "Lappen" Nordqvist var den store målskytten då, SIF vann vårserien, men blev sist i det som då hette höstettan och studsade rakt ner i tvåan igen.

– Så längesen alltså? Ja, det är väldigt svårt att vinna en serie, och vi måste vara ödmjuka. Jag får höra dagligen hur stora favoriter vi är, och för oss handlar det om att hantera det. Det finns ett stort intresse i Sandviken och förväntningarna är stora, och det ska de vara, men det är nog ingen som har större krav än vi själva. Fokuserar vi på rätt saker har vi goda möjligheter att vinna serien, och framför allt tror jag det är viktigt med en bra start, säger Anders Boman.

Det blir rätt många mil i buss va?

– Det kommer det att bli. Vi flyger till Boden, annars blir det buss till alla bortamatcher. Men jag tycker föreningen har gett oss bra förutsättningar med bussresor dagen innan match, övernattningar och träningar på plats.

Parkerade bussar i straffområdet, hur handskas ni med dem?

– Vi känner ju till hur lagens inställning till oss kommer vara. Det är bara att gå till oss själva och hur vi resonerade när vi mötte topplag i ettan. Vi är ett lag som är skickliga på att hålla i bollen, och har pratat mycket om vilka nycklar vi ska använda när vi möter, som du säger, parkerade bussar i straffområdet. Ett stort bollinnehav är kanske inte receptet för att luckra upp det.

Och ni har biffat till er, med Anders Bergström som ny fystränare. Varför då?

– Det är en investering för att hålla spelarna hela och friska längre, och det var en av de första grejerna jag sa när jag blev tillfrågad, att jag ville ha en fystränare i staben. Anders kändes perfekt från början, och jag tycker vi har fått effekt, lagen vi mött säger att vi har varit tunga att möta. Att vi orkar mycket och står upp fysiskt.

Behövs det biffigare spelare i Norrlandstvåan? Fördomen säger att det inte kryllar av små tekniska lirare.

– Så är det, det är fysisk serie. Det säger dom som har koll på lagen norrifrån. Och matcherna vi ska spela på naturgräs, det finns en uppenbar risk att det blir mycket kamp i dom.

Anders Boman ger ett lugnt och tryggt intryck. Han verkar ha gjort sin läxa. Han har koll på bussarna, även de som måste forceras.

Ingen stress – ingen press. Inte än i alla fall.

Men starten blir nog viktig.