Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Sverige få EU att stryka förslaget om mentaltester av jägare

Med sju ändringsförslag ska Sverige förmå EU-kommissionen att dra tillbaka delar av det hårt kritiserade förslaget till nytt vapendirektiv.
– Jag ställer alla mina förhoppningar till att man gör de förändringar vi kräver, säger Johan Lundberg, ordförande för Jägareförbundet i Gävleborg

Annons

EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s vapendirektiv kom efter terrordåden i Paris i höstas. Förslaget har kritiserats hårt och kritikerna har bland annat menat att de föreslagna förändringarna skulle göra livet surt för svenska jägare och sportskyttar i betydligt högre grad än för terrorister.

Läs mer: EU-kommissionen kräver mentaltester av svenska jägare

Särskilt hårt kritiserade är förslagen om förbud mot halvautomatiska vapen, krav på förnyelse av vapenlicenserna vart femte år och krav på läkarundersökning av jägare, inklusive test av den mentala hälsan.

– Jag tror inte att läkarunderökningar av svenska jägare skulle ha någon som helst inverkan på terrorismen i Europa, säger Johan Lundberg.

Läs mer: "Ska licenserna förnyas vart femte år blir det definitivt resurskrävande"

Läs mer: Budskapet från Hofors till Bryssel: Nya vapenlagarna kommer inte hjälpa mot terrorismen

Den svenska riksdagen har sedan tidigare enats om att försöka få EU-kommissionen att ändra sig när det gäller ovan nämnda delar av ursprungsförslaget och när EU:s inrikesministrar diskuterade frågan om vapendirektivet i Bryssel i förra veckan lade Sveriges Anders Ygeman fram ett ändringsförslag i sju punkter (se fakta).

Frågan nu är hur övriga medlemsländer ställer sig i frågan.

– Våra förhoppningar är ganska goda. Det ser positivt ut i de dialoger som de som förhandlar har haft med andra länder. Det finns stöd från flera medlemsländer när det gäller flera av förslagen, så det verkar kunna gå att göra någonting, säger Victor Harju, pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman, till GD.

Sveriges strategi är att bygga allianser beroende andra länders inställning till de olika ändringsförslagen.

– Sedan får vi se var frågan landar i slutänden men det finns i alla fall en förhoppning om att det ska landa i ett direktiv som blir så pass bra att Sverige kan köpa det. Skulle vi däremot köra i diket så får vi väl ta en ny diskussion om eventuella undantag, säger Victor Harju.

Frågan om vapendirektivet hanteras nu av EU:s ordförandeland Nederländerna men i slutänden är det EU-parlamentet som fattar beslut. Det väntas ske någon gång mot slutet av året.