Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska unga lättare få bostad i Gävle – hyresgaranti införs

Gävle kommun inför en kommunal hyresgaranti för personer som har svårt att få bostad på grund av exempelvis gamla skulder eller avsaknad av fast jobb.
Beslutet togs av ett enigt fullmäktige på måndagen.

Annons

GD berättade i mars om förslaget att införa en kommunal hyresgaranti i Gävle.

Läs mer: Nytt hopp för unga utan bostad i Gävle – kommunen beredd att garantera hyran

På måndagen ställde sig samtliga partier i kommunfullmäktige bakom förslaget som lämnats in av kommunalråden Helene Åkerlind, L, och Ann-Helen Persson, C.

– I tider som dessa när det är svårt att få bostad är det viktigt att ha många verktyg för att hjälpa till, sa Helene Åkerlind.

Hon tror att garantin exempelvis kommer att hjälpa unga med timanställningar. Många hyresvärdar kräver i dag att du har fast jobb för att få hyra en bostad.

Garantin innebär att kommunen går i borgen för personer som har en tillräckligt god ekonomi för att kunna hyra en bostad, men som ändå nekas på grund av exempelvis avsaknad av fast jobb, betalningsanmärkningar eller skulder. Kommunen åtar sig alltså att betala hyran om hyresgästen av någon anledning inte skulle klara av det. För varje garanti som tecknas har kommunen rätt till 5 000 kronor i statsbidrag.

Under fullmäktigedebatten lyfte Lars Öberg, S, fram att ett 50-tal personer i Gävle i dag har hyreskontrakt genom socialtjänsten just på grund av gamla skulder. Detta trots att de i övrigt har en fungerande ekonomi och råd att betala hyran.

– Socialtjänsten är Gävles största andrahandshyresvärd. Det här är ett stort steg för att bryta det, sa han.

Men det är oklart när garantin börjar gälla. Enligt kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, kommer det att avgöras under budgetarbetet inför 2017.

Läs mer: Nu skruvas byggtakten upp – så många nya bostäder blir det i Gävle

Läs mer: Svårt få bostad som skuldsatt visar GD:s rundringning