Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skall jazz låta!

Det har varit mycket kvinnlig jazzsång hos Gävle JazzClub under hösten. Dessutom mycket bra sådan och än mer blev det när Malmötjejen Vivian Buczek intog scenen. Charmigt och okonstlat visade hon upp sig med en hypergenuin jazzrepertoar som vittnade om ett rejält jazzkunnande.

Häftigt och känsligt uppbackades hon av pianisten Claes Cronas band där basisten Hans Backenroth och trumslagaren Johan Lövcrantz Ramsay gav den bästa av assistans. Ett radarpar utrustat med energi och musikalisk lyhördhet. Solister av klass var de också. Bättre inramning kan inte en sångerska få och det är hon värd.

Med fin frasering kopplad till rytmisk begåvning skapade hon en härlig stämning. I Vivians repertoar märktes jazzklassiker av klass.

Bebopmelodier som Well You Needn’t och A Night In Tunisia ställdes sida vid sida mot evergreens typ Tea For Two som gick i ett hypersnabbt tempo, Caravan, It’s All Right With Me och extranumret The Way You Look Tonight. Kontrast bildade av Bobbie Ericsons och Beppe Wolgers En Gång I Stockholm. Och varför inte Mancinis Days Of Wine And Roses samt Johnny Mandels A Time For Love.

Trumpetaren Peter Asplund fanns bredvid Vivian vid mikrofonen och formade, som vanligt, solon av högsta klass och hans sång känns mer och mer övertygande. Roligt att det svenska manliga vokalskrået äntligen får ett nytillskott. Peter håller sig till ett ideal som har pendanger till Mel Tormé – ett högt betyg. Trumpetspelet hade en skimrande stringens in i minsta detalj. Han är flexibel och kan anpassa sig många av jazzens miljöer. Enkelt uttryck Peter var mästerlig.

Claes är en rutinerad pianist såväl solistiskt som följeslagare bakom solisterna. Det märks att han spelar mycket. Det får hans harmonisinne och improviserade slingor att nå höjder. Claes kan också konsten att hålla samman ett kreativt komp som inspirerar medspelarna. Slutfacit en jazzkväll med gemyt och konstnärlig potens.

Göran Olson