
Så sover din bebis säkrare

Låt inte barnet sova i din säng, då ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Så lyder dagens råd till nyblivna föräldrar. Men det finns praktiska lösningar som gör mysig "samsovning" säker.
Att hitta sitt lilla barn dött i sängen är mardrömmen för alla föräldrar. Plötslig spädbarnsdöd är visserligen mycket ovanligt – det inträffar knappt 30 fall per år i Sverige – men ämnet väcker oro och funderingar.
Hur ska vi göra för att detta hemska inte ska drabba oss, frågar sig många nyblivna föräldrar.
Socialstyrelsen har på senare tid förnyat och förtydligat de råd som finns för att förebygga plötslig spädbarnsdöd och som ska ges till föräldrar i samband med förlossningen. Alla föräldrar ska få samma Information och den ska vara vetenskapligt underbyggd.
– Hos oss ingår råden i den allmänna information vi ger till alla nyblivna föräldrar innan de åker hem med sitt nyfödda barn, säger Annelie Moström, vårdenhetschef på BB vid Gävle sjukhus.
Rökning under graviditeten och olämplig placering av barnet i sängen är de största riskfaktorerna. Barnet ska sova på rygg – inte på mage som länge var kutym – och ha ansiktet fritt.
Ett relativt nytt och omdiskuterat råd är att låta barnet sova i egen säng och inte tillsammans med mamman och pappan. Vissa föräldrar känner sig främmande för detta. De vill gärna ha barnet hos sig under natten, till exempel för att lättare kunna amma.
Men detta behöver inte vara något problem, påpekar Annelie Moström. Säkerhet och närhet går att kombinera.
– Man kan skapa en egen sovplats, ett litet rede, åt barnet i sin säng, Då har barnet tillräckligt med sovutrymme samtidigt som mamman har nära att amma, säger hon.
Att det här är en bra sovmodell kan Johanna Berglin, nybliven tvåbarnsmamma från Hedesunda, intyga.
– När vår son Gustav var liten rullade vi ihop en filt runt honom i vår säng. Det blev som en sarg som gjorde att han inte kunde rulla ur, säger hon.
Nu är Johanna på BB efter att i tisdags ha fött dottern Cecilia. Hon är nöjd med de råd hon fått och är inte särskilt orolig över plötslig spädbarnsdöd.
– Det finns så mycket annat tänka på när man precis fått barn, säger hon.
-
Råd till nyblivna föräldrar
Låt barnet sova på rygg
Forskningsresultat från en rad länder visar att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när man lägger barnet på rygg i stället för på mage när det ska sova.
Låt barnet sova i egen säng.
Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng. Det finns en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om barnet sover i föräldrarnas säng. Detta gäller särskilt om modern är rökare. Om föräldern är mycket trött eller påverkad av alkohol eller medicin avråds från att barnet sover i samma säng.
Napp kan användas när barnet ska sova.
Flera undersökningar har rapporterat att napp när barnet ska sova minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
Anpassa barnets klädsel efter temperaturen. Barnet ska inte lämnas att sova utan tillsyn utomhus på vintern eller lämnas att sova ensamt i bilen
Amma om det är möjligt
Det finns forskningsresultat som visar att amning under de första levnadsmånaderna minska risken för plötslig spädbarnsdöd
Rök inte
Mödrar som röker när de väntar barn riskerar att fostret växer sämre. Risken för både dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd ökar ju fler cigarretter mamman röker. Troligen stör nikotinet barnets kontroll av andning och hjärtverksamhet.
Källa: Socialstyrelsen
-
Plötslig spädbarnsdöd
Plötslig spädbarnsdöd sker alltid plötsligt och oväntat och det innebär att barnet, oftast före sex månaders ålder, hittas död i sängen. Man kan inte se några tecken på barnet innan det händer.
Det är inte klarlagt vad orsaken är. En möjlig orsak kan vara att barnet får ett andningsstopp, kanske på grund av att andningen försvåras om ansiktet inte är fritt. En annan möjlig orsak kan vara att barnet blir för varmt och därför slutar att andas.
Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt, i Sverige är det ungefär ett barn på 4 000 som dör i plötslig spädbarnsdöd. Antalet fall har minskat kraftigt de senaste decennierna
Källa: 1177 Vårdguiden och Socialstyrelsen