Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så sover din bebis säkrare

Låt inte barnet sova i din säng, då ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Så lyder dagens råd till nyblivna föräldrar. Men det finns praktiska lösningar som gör mysig "samsovning" säker.

Att hitta sitt lilla barn dött i sängen är mardrömmen för alla föräldrar. Plötslig spädbarnsdöd är visserligen mycket ovanligt – det inträffar knappt 30 fall per år i Sverige – men ämnet väcker oro och funderingar.

Hur ska vi göra för att detta hemska inte ska drabba oss, frågar sig många nyblivna föräldrar.

Socialstyrelsen har på senare tid förnyat och förtydligat de råd som finns för att förebygga plötslig spädbarnsdöd och som ska ges till föräldrar i samband med förlossningen. Alla föräldrar ska få samma Information och den ska vara vetenskapligt underbyggd.

– Hos oss ingår råden i den allmänna information vi ger till alla nyblivna föräldrar innan de åker hem med sitt nyfödda barn, säger Annelie Moström, vårdenhetschef på BB vid Gävle sjukhus.

Rökning under graviditeten och olämplig placering av barnet i sängen är de största riskfaktorerna. Barnet ska sova på rygg – inte på mage som länge var kutym – och ha ansiktet fritt.

Ett relativt nytt och omdiskuterat råd är att låta barnet sova i egen säng och inte tillsammans med mamman och pappan. Vissa föräldrar känner sig främmande för detta. De vill gärna ha barnet hos sig under natten, till exempel för att lättare kunna amma.

Men detta behöver inte vara något problem, påpekar Annelie Moström. Säkerhet och närhet går att kombinera.

– Man kan skapa en egen sovplats, ett litet rede, åt barnet i sin säng, Då har barnet tillräckligt med sovutrymme samtidigt som mamman har nära att amma, säger hon.

Att det här är en bra sovmodell kan Johanna Berglin, nybliven tvåbarnsmamma från Hedesunda, intyga.

– När vår son Gustav var liten rullade vi ihop en filt runt honom i vår säng. Det blev som en sarg som gjorde att han inte kunde rulla ur, säger hon.

Nu är Johanna på BB efter att i tisdags ha fött dottern Cecilia. Hon är nöjd med de råd hon fått och är inte särskilt orolig över plötslig spädbarnsdöd.

– Det finns så mycket annat tänka på när man precis fått barn, säger hon.