Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så sparar du hundralappar på tågresan

För den som inte kan eller vill planera sitt resande månader i förväg kan tågresan kosta många hundralappar.

Men det finns knep som gör att du kan komma billigt undan.

Sträckan mellan Gävle och Stockholm har kallats Sveriges dyraste tågsträcka. Och visst kan det bli dyrt. Planerar man inte i förväg kan den knappt 90 minuter långa resan kosta drygt 600 kronor.

Att ta bilen samma sträcka kostar omkring 200, beroende vad man har för bil. Men de belastningar på miljön som det innebär är svårare att mäta. Likaså kan tiden på tåget användas till annat än att hålla i ratten.

Att sträckan blir så dyr beror på att många vill åka den. Men enligt Anders Larsson, regionalansvarig på SJ, är inte utbudet för litet.

– Man kan väl snarare säga att det mellan Stockholm och Gävle finns ett väldigt stort utbud, bland det största i Sverige med både regionaltåg och snabbtåg som rullar mellan sträckorna, säger han.

För tio år sedan var det fasta priser på tågbiljetterna. 2004 införde SJ dynamiska priser och det är nu tillgång och efterfrågan som styr vad biljetten kostar.

– SJ ska ju leva på sina intäkter. Vill man åka med en attraktiv avgång kostar det mer men bokar man långt i förväg kan man få de billiga priserna. Gå in på sajten och titta vilka avgångar som är billiga.

Att spontant ta tåget är alltså ingen vidare idé. Men är man sent ute finns det ändå några knep för att kunna ta tåget utan att det kostar skjortan.

Först och främst ska man inte fokusera allt för mycket på vilken sträcka man egentligen ska åka utan jämföra vad en längre sträcka skulle kosta, eller dela upp sträckan i flera.

Ska man åka från Gävle till Stockholm kan det vara klokt att kolla vad samma tåg kostar från Söderhamn. Kommande tisdag, en knapp vecka fram från tiden det undersöktes, kostar det populära morgontåget vid åttatiden 618 kronor från Gävle. Köper man en biljett som är giltig ända från Söderhamn kostar den 483 kronor. Kan man dessutom tänka sig att byta till regionaltåget i Uppsala och komma fram nio minuter senare kommer man undan för 430 kronor.

För den som vet hur det går till går det att åka tåg mellan Stockholm och Gävle för 103 kronor. Se faktarutan här intill.

Vill man inte åka tåg, exempelvis på grund av risken för förseningar, kan man alltid utnyttja möjligheten till .