Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stoppade 77-årige Nisse däcktjuvarna

SANDVIKEN
Det låter som en scen ur en actionrulle med någon filmhjälte. Det handlar om 77-årige Nisse Broberg i Rökebo, norr om Sandviken, och är alldeles på riktigt.

Nisse Broberg hade ingen avsikt att göra det lätt för tjuvarna som på torsdagen stal hans sommardäck.
Vid halvelva-tiden såg han att en bil hade backats upp vid hans garage. Garaget var öppet och två män var i full färd med att lasta i hans sommardäck i bilen.
- Jag rusade ut och frågade vad de höll på med, berättar han.

Bakrutan krossades
Tjuvarna hoppade in i bilen och startade motorn. Nisse Broberg ställde sig framför bilen för att försöka stoppa den. När bilen våldsamt backade in i garageporten så att bakrutan krossades insåg han att männen inte tänkte låta sig stoppas. Då hoppade han upp på motorhuven.
- Det gick så fort alltihop. Jag tänkte inte. Jag blev så förbaskad.
Efter hundratalet meter stannade föraren och skrek åt honom att hoppa av.
- "Nej, det gör jag inte", ropade jag tillbaka. Då började de köra fortare. Bilen svängde och krängde över hela vägen, berättar han.
I över en halv kilometer, en bra bit längs länsväg 272, klamrade han sig fast. Han höll sig i fästet till bilens vindrutetorkare. Hela tiden hade han ögonkontakt med männen inne i bilen.
- Jag tänkte att det skulle dyka upp en bil och att de ju inte ville möta någon med mig på huven.
Med benen slog han omkull en soptunna som stod vid vägkanten. Hans sandaler for av i farten. Till slut blev det för svårt att hålla sig kvar.
- Jag skrek åt dem att stanna. Det gjorde de. Sen körde de iväg med en rivstart.
I strumplästen och tunt klädd stod Nisse Broberg vid vägkanten i slaskvädret. Den första bilen som kom stannade. Det visade sig vara en civil polis som med Nisse Broberg i bilen genast tog upp jakten på tjuvarna, tyvärr utan resultat.
Tjuvarnas bil, en Audi 100 Avant av 1997 års modell, hittades senare övergiven i närheten av Rörbergs flygplats. Kvar i bilen låg tre stulna däck. Det fjärde blev kvar i Nisse Brobergs garage.
Polisen sökte i området där bilen hittades med hundpatruller, men fick inget spår efter männen. Man vet dock att samma bil stoppades i Bollnäs dagen innan och att föraren då greps, misstänkt för grov olovlig körning. Förutom föraren, en man från Stockholm, fanns en manlig passagerare i bilen. Det kan vara samma män som på torsdagen utsatte Nisse Broberg för den livsfarliga åkturen som hade kunnat sluta mycket illa. Han klarade sig med lindriga skador och behövde aldrig uppsöka sjukhus. Och han blev aldrig rädd.
- Nej, det blev jag aldrig. Jag har lite ont i foten efter att ha slagit i soptunnan. Sen är jag lite öm i fingrarna efter att ha hållit i mig så krampaktigt.
Han ler och skrattar när han berättar.
- Jag känner mig inte chockad eller så, men inte vet jag, det kanske kommer. Jag hade lite svårt att sova på natten sen. Jag tänkte på om jag hade kunnat göra på något annat sätt för att få dem att stanna.
Sedan händelsen har han blivit hjälte i sitt kvarter. Telefonen går varm. Efter Gefle Dagblads besök väntar han en kvällstidning.
- Ja, det är otroligt. Värst blir det väl när man kommer på danserna. Då får man väl inte alls vara ifred, säger han och skrattar gott.

SOFIA ÖHLANDER