Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tjänar vi på skatteväxling

GÄVLE
Cirka 240 kronor per år.
Så mycket pengar tjänar genomsnittsgävlebon på den gröna skatteväxlingen, enligt beräkningar från finansdepartementet.

Annons
- Skatteväxlingen handlar inte om att slå oss som bor på landsbygden och åker mycket bil på fingrarna, säger Lotta Nilsson Hedström, riksdagsledamot för miljöpartiet.

Har jobbat hårt
Hennes parti har jobbat hårt för att få till stånd en överenskommelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet där grön skatteväxling ingår.
Grundtanken är att skatter på miljöpåverkan och förbrukning av ändliga råvaror höjs. I stället sänks skatter på arbete och arbetsgivaravgifter.
- På så sätt kan individen själv styra. Jag bestämmer hur många glödlampor jag har tänt och jag bestämmer hur jag värmer upp mitt hus. Så länge man bara har inkomstbeskattning går inte det, säger Lotta Nilsson Hedström.

Inte alla positiva
Men alla var inte lika positiva när finansminister Bosse Ringholm presenterade budgeten och det stod klart att bland annat skatterna på eldningsolja och hushållsel höjs.
De övriga borgerliga riksdagspartierna ansåg dessutom att tillväxten hämmades eftersom de sänkta arbetsgivaravgifterna inte på långa vägar kompenserade de ökade energikostnaderna för företagen.
Synd, tycker Lotta Nilsson Hedström som önskar att fler kunde se det långa perspektivet.
- Poängen är att minska energiförbrukningen. Då är en höjd oljeskatt en smäll man får ta, säger hon och tillägger att mp gärna sett att industrin "klämts åt" ännu mer.
Miljöpartiet hoppas att de höjda skatterna ska leda till att fler villaägare byter till exempelvis jordvärme eller isolerar bättre. Både miljön och hushållsekonomin skulle tjäna på det.
- Uppvärmningen av jordklotet har aldrig varit större. Så incitamentet att sänka koldioxidutsläppen är enormt.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se