Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Gävle rädda Samkraft – går in med miljoner

Gävles politiska ledning vill rädda det konkursmässiga vindkraftbolaget Samkraft – genom att köpa upp det. Men M, FP, KD och SD tycker att affären är snurrig.

Kommunstyrelsen i Gävle beslutade på tisdagen att ge det kommunala bolaget Gävle Energi i uppdrag att köpa upp hela Samkraft. Kommunfullmäktige har det sista och avgörande ordet den 22 juni.

Men innan dess måste Gävle Energi kunna presentera ett underlag som visar att det är en bra affär – bättre än att låta bolaget gå i konkurs med de förlorade investeringskostnader som det skulle innebära.

GD har tidigare berättat om det regionala vindkraftbolaget som blöder ekonomiskt. Orsaken är att priserna på el och elcertifikat gått stadigt neråt sedan 2010.

Även om Samkrafts tio vindkraftverk slog rekord i produktionen av el 2013 så tvingades Gävle kommun skjuta till uppemot femton miljoner kronor, bland annat i en nyemission på grund av konkurshot mot Samkraft. Även Sandvikens kommun deltog i nyemissionen med nära elva miljoner kronor.

– Samkraft har varit en miss rent ekonomiskt, men miljömässigt bra, konstaterar Roger Persson, kommunalråd för MP i Gävle.

Nu står bolaget med lån som förfaller och delägare som vill dra sig ur. Om inget görs så går Samkraft i konkurs.

Bara tre av de 18 delägarna uppges ha ekonomiska muskler att kunna rädda bolaget: Gävle Energi, Mälarenergi i Västerås samt Eskilstuna Energi och Miljö.

– Men Västerås kommun har tagit ett beslut att bara äga vindkraftverk i närområdet och i Eskilstuna verkar det vara olika politiska viljor. Så då återstår Gävle Energi, säger Roger Persson.

Men det rådde delade meningar när kommunstyrelsen skulle fatta beslut. Förslaget gick igenom tack vare att S, MP och V fick med sig C. Övriga oppositionspartier – M, FP, KD och SD – var alla emot. Omröstningen slutade sju-sex.

Moderaternas kommunalråd i opposition, Inger KällgrenSawela, menar att den ekonomiska risken med att köpa Samkraft är för stor.

– Vi kan inte förstå hur Samkraft, som är konkursmässigt, kan bli lönsamt genom att man gör sig av med alla andra delägare, säger hon.

Men Roger Persson, MP, är av en annan åsikt.

– Gävle Energi har presenterat ett förslag till lösning som ser ut som en god affär. Vi vill dessutom satsa på förnyelsebar energi, säger han.

Gävle Energi har alla grundförutsättningar för att driva vindkraft i egen regi, menar bolagets vd Håkan Jönsson.

– Vi behöver inte köpa in elhandelskompetens, det har vi i huset. Så marginalkostnaden är väldigt låg och till det kommer att Gävle Energi är ett extremt solitt bolag med låga upplåningskostnader, lägre än till exempel Samkraft. Dessutom är priserna på el och elcertifikat historiskt låga. Så nedåtrisken är sannolikt begränsad, säger han.

Vad det kommer att kosta Gävle Energi och kommunen att köpa upp Samkraft hålls tills vidare hemligt med hänvisning till att förhandlingar pågår.

LÄS MER:

Ny vindkraft – men inte i Gävle

Två vindkraftssatsningar kan bli en

Samkraft spolar vindkraftspark