Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill politikerna lösa problemet

Ylva Bandmann, mp

- Vi vill satsa på ekologiskt boende. På sikt är det lönsamt med minskade värme- och avloppskostnader. Bostäder ska ligga nära affärer och dagis. Vi vill också att man tänker på strålningsrisker vid bostadsbyggande. Om man bygger på Alderholmen ska husen ha högst två våningar. Där finns tomter till villakön. Vi vill även ha hyreshus på Alderholmen. Villabyggande avlastar, liksom studentlägenheter i Sätra. Man kan bygga ännu fler där. Vi tycker inte att man ska förtäta på Norrlandet där det finns kultur- och naturintresse. Vi tycker att Öster ska restaureras.


Björn Frankson, m
- Vi tycker att Gavlegårdarna har en för dominerande ställning. Om de hittar något objekt att bygga så ska de sälja någon annanstans. Vi har i vårt partiprogram att Gavlegårdarna bör sälja 4 000 lägenheter om det går att hitta köpare. De får då ekonomiska resurser att bygga nya lägenheter på Alderholmen eller på andra ställen. Vi har vid olika tillfällen tagit upp möjligheten att Gavlegårdarna börjar titta på att bygga bostadsrätter.
Det byggs en hel del småhus i Gävle, det kan möjligen avlasta en del. HSB bygger bostadsrätter och har lyckats sälja så gott som allt, det är en framkomlig väg.


Lena Andreasson, s
- Det pågår ett stadsdelsförnyelseprogram på Öster. Vi vill fortsätta i andra stadsdelar. Vi vill behålla de hyresgäster vi har. Det finns tankar och ganska långtgående planer för Alderholmen och Norrlandet. Någon privat värd vid Drottninggatan har producerat små lägenheter. Vi har en småhuskö och har gjort 40 småhustomter i Stigslund och 20 i Jonstorp.
Vi måste sätta press på alla led från producenter till entreprenörer för att få ner byggkostnaderna. Jag tror att vi måste börja bygga.
Vi måste försöka få en diskussion om en samordning av förmedlingen av bostäder mellan hyresvärdarna. Det tror vi att alla tjänar på.


Maud Liljekvist, v
- Det lokala bostadspolitiska programmet är inte riktigt klart än. Vi vill i möjligaste mån bygga om, som i Sätra, till studentlägenheter. Vi tycker att man ska satsa på lägenheter med rimlig boendekostnad. I konceptet Sörby ängar är det normal hyresnivå. Men man måste också bygga för dem som vill betala. Vi är för byggnation på Alderholmen där vi vill bygga låga hus.
Vi vill prova kooperativa hyresrätter i Gävle. Vi vill inte att det ska vara segregerat. Bostadsrätter, småhus och hyresrätter ska vara integrerade. Vi vill inte att Gavlegårdarna ska säljas utan det ska vara kvar i allmännyttan. Vi är mot marknadshyror och för bruksvärdesystemet.


Lennart Sjögren, kd
- Gävles bostadsmarknad är i obalans. De som bor i villor hittar inte stora lägenheter med hiss vilket skapar inlåsningseffekter.
Gavlegårdarna äger 75 procent av hyresrätterna, det är för dålig konkurrens. Gavlegårdarna kan och vill inte ta ekonomiska risker, låna, för att bygga. Det krävs att Gavlegårdarna säljer 3 000 till 4 000 lägenheter för att frigöra kapital. Med de pengarna vill vi rusta upp det nuvarande beståndet och bygga nytt. Centrala lägenheter i storlekar som efterfrågas. Vi vill ha bättre konkurrens i Gävle


Urban Sjölander, c
- När vi tittade senast för ett år sedan var det vakansgraden som man var orolig för. Det var en nyhet att det skulle vara mer än tillfällig brist i vissa områden. Vi har inget bostadspolitiskt program men självklart vill vi att alla som vill ska få bo i Gävle. Vem som helst får bygga, men det är det ingen som vill.
I partiprogrammet har vi att 4 000 av Gavlegårdarnas lägenheter ska säljas. Överskottet ska användas till det kvarvarande beståndet. Upprustning och ombyggnad. Vi kan tänka oss att man bygger nya hus i till exempel Sätra, Andersberg eller Stigslund. Men inget nytt bostadsområde.


Lena Ödeen, fp
- Fp:s linje är att den kommunala verksamheten bara ska omfatta det allra nödvändigaste. Privata företag ska vara drivande både när det gäller hyresnivå och nybyggnation. Gavlegårdarna ska bara behålla ungefär en tredjedel av sitt nuvarande bostadsbestånd. Vi måste kunna erbjuda ett antal hyresrätter.
Jag tror mycket på Alderholmen, med ett diversifierat byggande där småhus blandas med mindre och större lägenheter. Alderholmen är såpass centralt, och det ligger nära järnvägen. På sikt tror jag man kan bo på Alderholmen och jobba i Stockholm.
Gavlegårdarna ska fortsätta med upprustningen av Öster.
Kontoriseringen i centrum får inte ske ohämmat.