Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab begär rekonstruktion

Annons

Saab har lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten i Vänersborg, uppger Christer Nilsson på Saabs informationsavdelning, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Rekonstruktion innebär att ett företag får en viss tid på sig att rekonstruera sin verksamhet och ekonomi. Den måste ske enligt vissa steg som anges i lagen, och ledas av en rekonstruktör som utses av tingsrätten.
I rekonstruktionen ingår ofta en ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att skriva av en del av företagets skulder. Detta måste dock godkännas av en viss andel av fordringsägarna. Om man till exempel vill skriva ner skulderna med mer än 50 procent, måste fordringsägarna bakom 75 procent av skulden gå med på det.
Medan rekonstruktionen pågår kan fordringsägarna inte begära utmätning eller ansöka om att företaget sätts i konkurs.

En rekonstruktion tar mellan tre och tolv månader och under tiden kan ingen göra några utmätningar. Saabs underleverantörer, varav många sannolikt har utestående fordringar på biltillverkaren, måste därmed vänta på betalning.
Sannolika konsekvenser för underleverantörerna är konkurser, varsel och utflytt av bolag, uppgav Tege Tornvall, redaktör för branschtidningen The Vehicle Component, för TT i dagarna.
Konsultbolaget Bertrandt och Lear Corporation (som gör bilsäten), båda i Trollhättan, är underleverantörer till Saab. Även ÅF Ingemansson (som utvecklar teknik för att dämpa ljud och vibrationer) arbetar för Saab, liksom Gnosjöplast.

Mer läsning

Annons