Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saboterad tv-mast visar svensk sårbarhet efter en rad nedläggningsbeslut

På söndagskvällen knäcktes den 300 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås. Orsaken: sabotage. Just nu har tv-master runt om i Sverige fått väktarbevakning. Händelsen sätter fingret på det sårbara svenska samhället, där en rad förmågor avvecklats under 2000-talet.

Läs mer: Efter sabotaget så bevakas masterna i Hälsingland

Polisen har öppet pratat om tre teorier bakom sabotaget. Hypoteserna handlar om "pojkstreck", "rättshaverister" och "internationellt spår".

"Pojkstreck" är att några personer har förstört masten för att se om de kan göra det. De ungdomar som klättrade i masten och lade ut det på Youtube är avförda som misstänkta för själva sabotaget.

"Rättshaverister" är en grupp människor som har ett agg mot svenska staten, eventuellt mot Teracom som äger bolaget eller mot TV. Rättshaverihändelse har hänt förut, som när kraftledningar sprängdes i Jämtland 1998 av "aktionsgruppen mot fria fjälljakten".

Det "internationella spåret" skulle kunna vara motiverat av att en antagonist vill uppnå flera saker; testa hur svårt det är att få ned en mast, testa svenska samhällets reaktionsförmåga, skrämma svenskt beslutsfattande (reflexiv kontroll), etablera en ny normalbild (det är normalt i Sverige med saker som går sönder) eller få våra myndigheter att fokusera på fel saker.

Utan att vidare spekulera i motiv eller vem som ligger bakom mastsabotaget så visar händelsen på sårbarhet, som att masten inte hade kameraövervakning och larmsystem som gjorde att intrånget upptäcktes.

LÄS + LYSSNA: Exklusiv intervju med ÖB - viktigast att öka den militära förmågan

När nu väktare är ute är det värt att peka på att Sverige avvecklat tidigare resurser för just bevakning av samhällskritiska funktioner.

Regeringen Persson avvecklade Driftvärnet i försvarsbeslutet 2004. Då hade det 1500 personer, att jämföra med 1990 när antalet var 20 000. Driftvärnet var hemvärnsstyrkor som skyddade viktig infrastruktur som Vattenfall, SJ, Televerket och Sveriges Radio.

Regeringen Reinfeldt avvecklade 2012 beredskapspolisen. Alltså extra polisstyrkor som kunde kallas in vid kris. Antalet vid avvecklingen var 1500 poliser.

Inte heller har Sverige några värnpliktiga eller stående förband som kan avdelas för uppdraget någon längre tid. Och skulle Hemvärnet aktiveras för bevakningsuppdraget skulle tid och kraft tas från övningsverksamhet som behövs för att höja förmågan. Polisen är redan rejält uttunnad och under press. Alltså återstå väktare.

Partierna som ingår i försvarsuppgörelsen, förutom regeringen M, C & KD, har ett särskilt ansvar att inse att uppgörelsen är otillräcklig och mer behöver göras snabbt för att höja svensk uthållighet och förmåga. Oavsett vem eller vilka som ligger bakom mastsabotaget.

Läs mer: Försvarsuppgörelsen en tydlig och olycksbådande signal