Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabuni lämnar regeringen

/

Nyamko Sabuni (FP), jämställdhets- och biträdande utbildningsminister har lämnat regeringen på egen begäran, enligt ett pressmeddelande. Hon lämnar också sin plats i riksdagen.

Annons

"Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet", skriver hon.

"Jag är mycket tacksam över allt det stöd jag har fått från så många under åren som minister. Jag är tacksam för förtroendet att få vara statsråd som först Lars Leijonborg och sedan Jan Björklund har visat mig.", skriver Sabuni i en kommentar.

"Jag är särskilt stolt över etableringsreformen, en sammanhållen diskrimineringslagstiftning, kampen mot våld mot kvinnor och kampen mot hedersvåld".

Sabunis avhopp är överraskande, enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

- Det är utomordentligt ovanligt att en minister agerar på det här sättet ett och ett halvt år före ett val. Det är möjligt att någon avgått med den här motiveringen tidigare, men jag kan inte erinra mig det. Det är själva ovanligheten som gör detta uppseendeväckande, säger Ulf Bjereld till TT.
Bjereld tror inte att avhoppet kommer att få någon politisk betydelse.

- Sannolikt inte. Det kan alltid hända saker när man byter ministrar, men jag ser inte att det här kommer att få några politiska konsekvenser för regeringen Reinfeldt.
Peter Wolodarski, chef för Dagens Nyheters (oberoende liberal) ledarredaktion, tycker inte att Nyamko Sabuni lämnar några djupa avtryck när hon nu lämnar politiken.

- Inte särskilt, om man ska vara ärlig. Hon står bakom etableringsreformen på arbetsmarknaden, men om det är hon eller arbetsmarknadsministern eller finansdepartementet som egentligen ligger bakom den kan man fråga sig. Peter Wolodarski anser att Nyamko Sabuni borde avgått direkt när hon offentligt började diskutera att sluta med politiken för en tid sedan. - Jag tyckte det var konstigt att hon fortsatte som statsråd efter det. När man lämnar ett sådant besked lämnar man också regeringen.
Sabuni har tidigare sagt att hon skulle lämna politiken vid nästa val, oavsett valresultat. Tolv år i politiken får räcka, sade Sabuni till Chefstidningen redan förra året.

- Det är dags att göra något annat. Kanske inom näringslivet. Eller plugga, sade Sabuni till tidningen.
Folkpartiledaren Jan Björklund beklagar att Sabuni inte kommer att ställa upp i valet 2014.

"Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige", säger han i en kommentar.

Sabuni har sedan 2010 varit ledig från uppdraget som ordinarie ledamot i riksdagen. Hon är ersatt av Anna Steele (FP).

Nyamko Sabunis efterträdare som jämställdhets- och biträdande utbildningsminister kommer att presenteras vid en pressträff klockan 10 i Rosenbad. Där kommer statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund och det nya statsrådet att delta.

- Vi kan inte säga något mer om det nu, säger Jan Björklunds pressekreterare Elin Boberg till TT.
Fakta: Nyamko Sabuni

Föddes 1969 i Bujumbura, Burundi.

2002-2006 var Sabuni riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet.

2006 utsågs hon till integrations- och jämställdhetsminister.

Sedan 2010 är hon jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

Nyamko Sabuni är det fjärde statsrådet som lämnar regeringen under mandatperioden. Tidigare har försvarsminister Sten Tolgfors (M), miljöminister Andreas Carlgren (C) och närings- och energiminister Maud Olofsson (C) lämnat.

Mer läsning

Annons