Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saften som ­dödar myror

Felriktade jordbrukssubventioner gör att dålig mat blir för billig, läser jag i en rapport från Världscancerforskningsfonden, WCRF.

I rapporten kopplas dåliga råvaror och brist på motion ihop med en ökning av antalet cancerfall i västvärlden. Man drar slutsatsen att småskalig lokal produktion är bra eftersom det ger produkter med högre näringsinnehåll än de grödor som plockas omogna och transporteras och lagras lång tid.

Subventioner till jordbruket styrs av EU. Snart är det val till parlamentet.

I serien husmorsknep fick jag häromdagen en kopia av en artikel ur tidningen Ny Teknik. I artikeln konstaterar forskaren Karl E Arfors att drycken Fun Light är ett utmärkt medel mot myror. Sötningsmedlet aspartam ska vara förklaringen.

– Aspartam är ett nervgift, slår forskaren fast i artikeln.

En sökning på webben visar att många tidningar har nappat på den här lite annorlunda nyheten. Till sist reagerade naturligtvis Procordia som tillverkar Fun Light.

– Myror och människor är inte byggda på samma sätt och har väldigt olika matsmältningssystem. Därför kan det som är helt ofarligt för en människa vara farligt för en myra, skriver företagets informationsdirektör Helena Giertz på Procordias hemsida.

Det här är egentligen roligast av allt. En vandringssägen har fått ett företag att göra en pudel utan orsak.

För man kan tycka vad man vill om Fun Light. Men att det är på grund av aspartam som myror dör av den är inte riktigt sant. Det som händer när man häller outspädd Fun Light på ett myrbo är precis samma sak som händer om du häller vanlig sockrad saft på samma ställe. Myrorna, som andas via kroppens leder – trakéer – klibbar ihop och kvävs.

Ursäkta om jag sabbade en skön historia nu, men jag kunde inte låta bli.

”En vandringssägen har fått ett företag att göra en pudel utan orsak”