Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saga fick brev från statsministern

Saga Turpeinen, 9 år, tyckte att det var för skräpigt ute så hon bestämde sig för att göra något åt saken. Hon skrev ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu har statsministern svarat. Men några skräppoliser som Saga efterlyste i sitt brev blir det inte.

”Jag hatar att gå ut när jag ser massor av skräp överallt”. Så börjar brevet som nioåriga Saga Turpeinen skickade till statsministern i våras. Hon föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle ordna fram en lag som säger att det är förbjudet att kasta skräp på marken.

Sara Turpeinen skrev också att det borde finnas speciella ”skräppoliser” som kan dela ut böter till den som bryter mot lagen.

– Det borde vara några tusen kronor i böter, då tror jag inte att folk skulle slänga skräp, säger Saga Turpeinen.

Hon berättar att hon gjorde illa sig på en bit skrot som låg i vattnet när hon skulle bada. Och att springa barfota på gården i Bomhus där hon bor kan också vara farligt.

– Det ligger massor med glasbitar här som man kan trampa på och få i foten, säger Saga Turpeinen.

Nu har statsministern svarat på hennes brev. Han skriver att han håller med om att nedskräpning i naturen är ett problem och att det bästa vore om alla tog hand om sitt skräp och slängde det i soptunnan. Avslutningsvis uppmanar Fredrik Reinfeldt Saga att själv vara en god förebild genom att ta hand om sitt eget skräp.

Trots att hon inte fick något löfte om skräppoliser så är Saga Turpeinen nöjd med att statsministern brytt sig om att svara på hennes brev. Och hon har redan funderat på fler saker hon skulle vilja skriva till Fredrik Reinfeldt om.

– Ja, han borde göra något så att alla cyklar istället för att ta bilen, säger hon.

Det återstår att se vad statsministern svarar på det.