Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saido glömmer aldrig varför hon flydde från Somalia

Saido Dawod Omar är 19 år och går andra året på Samhälle beteendevetenskap på Vasaskolan. Hennes skräckfyllda minnen från Somalia kommer för alltid att följa henne.

Det här är den fjärde delen i artikelserien Nya Gävle. Här träffar vi människor från de vanligaste länderna bland utrikesfödda i Gävle. Det fjärde vanligaste landet bland invandrare i Gävle är Somalia. Enligt kommunen bor det 1199 somalier i Gävle. Invandringen började i början av 90-talet då inbördeskriget började i Somalia.

Hon föddes i huvudstaden Mogadishu. Under de tidiga uppväxtåren fanns inte mycket att klaga på. Läget var lugnt.

– Även om jag var liten känns det som att jag kommer ihåg allt tydligt.

Hennes pappa Dawod arbetade som matematiklärare. Själv så läste hon i koranskolan.

– Den vanliga skolan var mer för pojkar, säger Saido.

Läs mer: Bastun fick finnarna att stanna i Gävle

Religionen var en viktig del i det somaliska samhället där Saido bodde. Koranskola i kombination med att be fem gånger om dagen gjorde att islam alltid var starkt närvarande.

– Man började be när man var fem år. Så då blev man van med det, säger Saido.

Egentligen har det pågått ett inbördeskrig i Somalia sedan 1991. Konflikter mellan olika klaner, om naturresurser, krigsherrars makt och så vidare gör allt komplicerat.

2006 tog kriget ny fart i Mogadishu när två fraktioner drabbade samman. Saido var 10 år.

– Jag minns första gången det började. Det var natt och man hörde skott utanför på gatan. Vi började springa runt i lägenheten och förstod inte vad som hände. Efteråt försökte vi bo kvar även fast vi såg att det inte var tryggt. Det krigades och de sköt människor.

Saidos familj bodde i ett litet hus som satt ihop med andra mindre hus. Ungefär som ett radhus. Men till skillnad från i Sverige kunde man där gå in till sin granne direkt inifrån. Det gjorde rebellerna också.

– De sköt ihjäl våra grannar.

Sedan öppnade de dörren och såg Saido och hennes familj. Tårarna rinner när hon tänker på skräcken som gick genom henne.

– Det går inte att beskriva. När de kommer in och man ser att de saknar allt medlidande för andra människor. Hur de precis skjutit ihjäl våra grannar och skrattar samtidigt. Man förstår det inte. Det var då min mamma och pappa bestämde att vi skulle flytta till Sverige.

De gjorde upp en plan för flykten från Mogadishu. Saidos pappa Dawod skulle först ta sig till Sverige själv. Samtidigt skulle hennes mamma Fartun ta med barnen till Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Där kunde de bo i ett flerfamiljshus som hennes morbror kunde hjälpa dem med.

Allt var planerat och spikat. Dagen efter skulle de flyga till grannlandet.

– Då blev det nya skjutningar utanför vårt hus.

Två grupper började strida utanför på gatan. Samtidigt stod Saidos mamma Fartun och hängde tvätt på gården.

– Då kom de in i huset och började skjuta mot varandra.

Fartun reagerade genom att springa in i huset mot sina barn. Samtidigt sår Saido hur en av skyttarna höjde sitt vapen och riktade det mot hennes mamma. Ett skott gick av.

– Jag och mina syskon började skrika av rädsla. Men skottet träffade väggen ovanför hennes huvud. Det var det värsta jag varit med om. Jag trodde att hon skulle bli skjuten, säger Saido samtidigt som hon torkar tårarna från kinden.

– Minnena kommer tillbaka när jag inte har något speciellt att göra. När man får tid att tänka.

Hur tror du den här händelsen har påverkat dig?

– Det har nog gett mig negativa bilder av mitt hemland. När folk frågar om jag vill flytta tillbaka någon gång säger jag aldrig.

Chockade och skräckslagna tog sig Saido till Etiopien tillsammans med mamma Fartun och sina sju syskon.

– Vi hade det bra där, säger Saido. Fortfarande omskakad efter att ha pratat om sina minnen från Mogadishu.

Två år senare, 2009, landade hon i Sverige som 13-åring och Gävle blev direkt hennes stad.

Familjen flyttade in i en lägenhet på Brynäs och Saido började på Stenebergsskolan. Trots att hon inte gått på en vanlig skola tidigare så kunde hon redan läsa och skriva. Och matematik hade hennes pappa Dawod lärt henne.

– Så när jag började skolan här ville jag hela tiden lära mig nya saker. Jag har alltid älskat matte, säger Saido.

Fram till gymnasiet det vill säga.

– Men nu vet jag inte vad som hänt. Nu hatar jag matte! säger Saido och skrattar.

I stället är favoritämnena filosofi och religion.

– Om jag tänker på ett filosofiskt sätt är det emot religionen. Men om jag tänker på religionens sätt så är det emot filosofin. De är motsatsen men ändå samma och jag älskar att diskutera sånt!

Är religionen viktig för dig nu?

– Inte som när jag bodde i Somalia. Men ändå är den en del av mig.

Att integrera sig var inga problem för Saido.

– Man hade mycket hjälp i skolan att lära sig svenska. Men jag skaffade många kompisar också. Jag ville ut och prata för att lära mig språket snabbt.

Har du något tips på hur man kan göra för att snabbt integrera sig när man kommer till ett nytt land?

– Det första jag gjorde var att gå med i Ungdomsrådet. Det är unga Gävlebor som diskuterar olika samhällsfrågor. Vi är ganska många som träffas ofta.

För några veckor sedan ville till exempel Gävle kommun ha Ungdomsrådets åsikt om hur Gävle ska se ut 2030.

Efter studenten sommaren 2017 blir det skolstopp i åtminstone ett par år för Saido. Det är nu tankarna kommer vad hon egentligen vill göra med sitt liv.

– Det är så svårt. Jag vet inte vad jag vill läsa vidare till. Först vill jag satsa på att jobba. Men det här vad man ska bli, det är jättesvårt! säger hon.

Saido tycker om politik och tanken på att kunna påverka. Därför är även journalistyrket något hon funderat på. Speciellt sportjournalist. Viasatprofilen Frida Nordstrand från Sandviken betyder något extra.

– Hon är min förebild. Jag har alltid velat vara som henne. Jag älskar fotboll och att diskutera sport. Mina lag är Hammarby och Real Madrid. Det är min grej. Så sportjournalist vore något. Att åka runt som Frida, säger Saido.

Varifrån tror du din vilja att kunna påverka kommer ifrån?

– Det kan vara det som hänt mig tidigare i livet. Att jag vill kämpa för fred och jag har sett hur det kan vara, säger Saido Dawod Omar.

Läs mer:

Krönika: Bjuder alla till når Gävle nya höjder

Kalkonen räddade Firdos familj ur misären

Bibliotekets pensionärer integrerar Tammouz i Gävle