Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säker lekplats med hjälp av Torbjörn

Slitna gungkedjor, rötskadade klätterställningar och asfaltshårt sandunderlag. Varje år skadas tusentals barn på de svenska lekplatserna. Med besiktningsmän som Torbjörn Westlund elimineras de allvarligaste riskerna i Gästrikland.

Annons

Han gräver och måttar i lekplatsen i Herrgårdshagen på Brynäs, rycker och känner på redskapen. Många av de EU-bestämda måtten kan han i huvudet. Som att det ska vara minst sex decimeter upp till lägsta stegpinnen i klätterställningen, så att inte de allra minsta barnen själva ska kunna ta sig upp på höjder som är farliga för dem.

– De värsta skräckexemplen ser man inte längre. Nya lekplatser är säkra om de byggs enligt instruktionerna. Tyvärr slarvas det en del så jag hittar alltid fel, säger lekplatsbesiktaren Torbjörn Westlund.

Det finns inga lagstadgade krav på att lekplatser ska besiktas. Men plan- och bygglagen anger att det ligger på fastighetsskötarens ansvar att fasta anordningar underhålls så att risken för personskador begränsas. Här finns också krav på hur en lekplats ska anordnas.

– I gungan och rutschkanan är rörelsen forcerad. Då har barnen inte full kontroll så det måste finnas fallutrymme. Samtidigt måste underlaget vara stötdämpande, säger Torbjörn Westlund.

Med sin mångåriga erfarenhet letar Torbjörn Westlund risker som skrivs ned i en tregradig skala, från allvarliga fel till lättare anmärkningar. Informationen använder kunderna för att säkerställa europeisk säkerhetsstandard på sina lekplatser.

– Jag har aldrig behövt ge rådet att hela lekplatsen ska stängas. Men det händer att redskap tas ur drift direkt när jag varit där, säger Torbjörn Westlund.

Genomruttna tvärbalkar och gungställningsstolpar förekommer men hör till ovanligheterna. Desto vanligare är slitage på gungkättingar, för lite utrymme mellan redskapen och brister i underlaget.

Lekplatsbesiktaren berättar om fall där föräldrar ordnat med egna lekredskap när skolor och förskolor i besparingstider fått skära i sina budgetar.

– Då är det inte roligt att säga till. De fixar själva med rep till barnen när det fattas pengar. Men om det händer något, vem vill bära ansvaret då? En del tycker säkert reglerna är löjliga, men de finns där av en anledning, säger Torbjörn Westlund.

Bara i år har Torbjörn Westlund besiktat ett 150-tal lekparker i Gävle, Sandviken och Hofors. I hans uppdrag, som en av två certifierade besiktare i Gävleområdet, ligger också att med jämna mellanrum utföra enklare säkerhetskontroller.

– Det är mycket skadegörelse. Nu under högsäsongen skulle det behövas betydligt fler certifierade kontrollanter. Även om vi kommit en bit på vägen så ligger vi efter, säger Torbjörn Westlund.